A fost descoperit cel mai rapid asteroid din sistemul solar: cum ne afectează
O echipă de cercetători condusă de Scott Sheppard, om de știință din cadrul Institutului de Științe Carnegie, a descoperit asteroidul care orbitează cel mai rapid din sistemul solar. Iată ce știm deocamdată despre cel mai rapid asteroid.
Minuscula stâncă spațială, de doar un kilometru lățime și supranumită 2021 PH27, călătorește în jurul Soarelui în numai 113 zile de pe Pământ. Este cea mai scurtă perioadă orbitală a vreunui obiect ceresc cunoscut, cu excepția lui Mercur, care înconjoară Soarele în doar 88 de zile.
Cel mai rapid asteroid din sistemul solar
Descoperirea ar putea scoate la iveală mai mulți asteroizi ca acesta din sistemul solar, de unde provin și dacă sunt făcuți din piatră solidă.
Din moment ce 2021 PH27 se apropie atât de mult de Soare, suprafața sa se încălzește până la o temperatură de 483 de grade Celsius, care este suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.
Este probabil ca asteroidul să fie condamnat să se apropie din ce în ce mai mult de steaua noastră și, în cele din urmă, fie să fie absorbit de Soare, fie să se ciocnească cu Mercur sau Venus în câteva milioane de ani.
Cercetătorii sugerează că s-ar fi putut naște în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Gravitația l-ar fi împins spre Soare în timp.
Această descoperire este importantă, dacă vrem vreodată să avem ocazia să apărăm Pământul de un viitor “baraj” de asteroizi.
„Înțelegerea asteroizilor din interiorul orbitei Pământului este importantă pentru a finaliza recensământul asteroizilor din apropierea Pământului, inclusiv a unora dintre cei mai probabili factori de impact asupra Pământului care se pot apropia de acesta și care nu pot fi ușor descoperiți în majoritatea cercetărilor care studiază noaptea, departe de Soare”, a spus Sheppard.
În acest moment, 2021 PH27 se ascunde în spatele Soarelui, dar la începutul anului viitor, cercetătorii speră să obțină o altă privire asupra celui mai rapid asteroid din sistemul solar.