Ziua în care internetul gâfâie: de ce vor fi afectate milioane de site-uri

Ziua în care internetul gâfâie: de ce vor fi afectate milioane de site-uri

Milioane de site-uri din întreaga lume vor fi afectate miercuri, 4 martie, avertizează specialiștii. E vorba de erori grave care pot duce la mari probleme.

Internetul s-a dezvoltat puternic în ultima perioadă, dar, din când în când, se mai întâmplă și probleme. Rețeaua este extrem de vastă, dar schimbul de date pe secundă, la nivel mondial, e uriaș. Câteodată, se mai produce o supraîncărcare. Probleme majore n-au fost până acum.

Dar specialiștii avertizează că riscuri există.

O informare specială a fost trimisă pentru ziua de miercuri, 4 martie. Milioane de site-uri ar putea să nu mai funcționeze normal din cauza unor erori. E vorba, de fapt, de probleme apărute la certificatele digitale folosite pentru securizarea site-urilor.

Milioane de site-uri, afectate

La nivel mondial, există o organizație care se ocupă de eliberarea acestor certificate – ISRG. Reprezentanții acesteia susțin că trei milioane de astfel de documente digitale trebuie revocate imediat din cauza unor erori. Asta înseamnă că milioane de site-uri vor fi afectate. Practic, site-urile vizate vor afișa un avertisment, iar internauții vor primi mesajul că pagina web nu e sigură.

„Am descoperit recent o eroare la certificatul Let’s Encrypt, în codul de autorizare. Din păcate, acest lucru înseamnă că trebuie să revocam certificatele care au fost afectate de eroare. Asta include unul sau mai multe dintre certificatele dvs. Ne cerem sincer scuze pentru această problema”, precizează ISGR într-o informare.

Nu e vorba de un atac al hackerilor sau ceva de genul acesta, dar mulți specialiști susțin că e vorba de scăderea încrederii. ISRG a eliberat până acum un miliard de certificate digitale, iar numărul a fost sărbătorit recent.  Printre susținătorii proiectului se numără firme mari ca Cisco, Facebook și Google.

ISRG a mai precizat că site-urile trebuie să își reînnoiască certificatele digitale, astfel încât paginile web să nu fie afectate. Termenul limită e chiar ziua de 4 martie.

Citește și: