VIDEO La ce e bună masca și de ce nu te protejează pe tine. Ce zice Ministerul Sănătății
Masca medicală clasică, sau cea pe care ți-o faci acasă, nu te protejează așa cum o face o mască profesională. Totuși, are un avantaj clar și acum Ministerul Sănătății insistă pe folosirea ei. Ca să înțelegi de ce, uită-te la videoul de mai jos.
Sunt mai multe tipuri de măști pe care le-ai putea folosi în perioada asta. Sunt cele medicale, apoi sunt cele textile (cel mai des din bumbac) și sunt cele care respectă un anumit standard de filtrare a aerului. Cele din urmă sunt distribuite în aceste zile medicilor și sunt dificil de găsit în comerț. Sunt și cele care oferă un grad ridicat de protecție pentru purtător.
Când vine vorba de-o mască simplă, chiar medicală, aceasta e mai utilă să-i protejezi pe alții de tine. Tocmai de aceea Ministerul Sănătății și-a schimbat discursul și susține acum purtarea măștilor. Astfel, cei infectați, dar asimptomatici, reduc șansele de-a transmite virusul.
Videoul de mai jos îți arată care-i eficiența pentru o așa mască, dar și de ce e mai bună decât nimic.
Ce recomandă Ministerul Sănătății în perioada asta
Ministerul susține că măștile simple medicale au o protecție net superioară celor textile. Totodată, purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului. Tocmai de aceea trebuie să știi această frază: „Masca mea te protejează pe tine. Masca ta mă protejează pe mine„.
Păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a infectării. Chiar dacă poți masca, trebuie să păstrezi o distanță de minimum trei pași mari față de ceilalți.
Ține cont și că trebuie să-ți dezinfectezi mâinile – fie cu soluție specială, fie cu apă și săpun – înainte și după ce folosești masca. Nu o atinge după ce-ai pus-o. După fiecare purtare, măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat. Cele medicale trebuie aruncate.
În ceea ce privește eficiența chiar și pentru purtător, cele recomandate respectă standardul FFP. Măștile de tip FFP sunt cunoscute și sub numele „respirator”. În Europa sunt cunoscute după acest standard, în Statele Unite ale Americii le găsești ca N95 sau N99. Acestea sunt compuse din trei straturi (BFE1, BFE2, Type R) care să filtreze aerul pe care purtătorul îl inspiră.
Corectare: o versiune inițială a acestui articol menționa măștile „FPP”. Este un acronim greșit. Acronimul corect este: FFP. Articolul a fost actualizat în concordanță cu această modificare.