VIDEO Prima animație împlinește 112 ani: Fantasmagorie îți arată desenele animate la 1908

În ultimele decenii, cei de la Pixar au revoluționat modul în care percepem desenele animate, dar orice animație își are bazele în această creație din 1908, Fantasmagorie.

Desenele animate sunt fascinante, indiferent de vârstă. Deși poveștile ecranizate pot fi mai simple sau mai complexe, pentru copii sau pentru adulți, în cazul animațiilor, posibilitățile sunt nelimitate. Acest mediu nu a fost însă întotdeauna așa.

La început, din cauza limitărilor tehnologice și a efortului titanic de a desena fiecare cadru dintr-o animație, nu vedeai povești foarte lungi transpuse în animație. Chiar și așa, prima ilustrare a conceptului de desene animate poate fi văzută mai sus.

Fantasmagorie este creația lui Emile Cohl și a fost făcută publică în 1908. În procesul de realizare s-a utilizat tehnica de fotografiere stop-motion, cadru cu cadru, inventată inițial de J. Stuart Blackton în Statele Unite ale Americii. Animația a fost comisionată de compania franceză Gaumont, care continuă să fie în activitate și astăzi.

Fiecare cadru din această animație a fost desenat de la zero de Emile Cohl, iar percepția generală este că reprezintă prima astfel de creație și, cu siguranță, prima atât de complexă. Manifestarea unui flux de gânduri imprevizibil, Fantasmagorie reușește să rămână impresionant chiar și după un secol.

Între timp, au apărut pe ecrane pe Mickey Mouse şi Bugs Bunny, Tom şi Jerry, Wile E. Coyote şi Road Runner, Pisicile Aristocrate, Popeye, Sponge Bob, Familia Simpson sau personajele din South Park și Family Guy. Chiar dacă mulți asociază animațiile din ziua de azi cu Walt Disney, este important să nu uităm creatorii de la începutul secolului trecut ca Emile Cohl. Tot ca un detaliu drăguț, este relevant de ținut minte că animația nu a ieșit pentru prima oară din Statele Unite ale Americii, ci din Franța, o țară europeană.

În final, este impresionant că acest clip de doar un minut a pus bazele unei industrii care, la ora actuală, este estimată la 270 de miliarde de dolari.
11:00 17.08.2020
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video