09 sept. 2020 | 15:50

VIDEO Acest dispozitiv îți permite să controlezi un computer cu limba

ACTUALITATE
VIDEO Acest dispozitiv îți permite să controlezi un computer cu limba

Dorothee Clasen, masterand în design la Școala Internațională de Design din Köln, a venit cu un mod neobișnuit de a interacționa cu un computer: un controler cu limbă.

La bază, dispozitivul-prototip este un dispozitiv de fixare dentar cu o bilă și un magnet atașat la acesta, care alunecă de-a lungul unui set de șine, așa cum scrie Dezeen. Ideea este simplă: purtătorul poate muta bila înapoi și înainte, în joc, cu limba.

Un fir care iese din gura purtătorului se leagă de un transmițător WiFi pentru a trimite informațiile către un computer din apropiere.

Acest dispozitiv este destinat persoanelor cu dizabilități sau pentru cei ale căror  mâini sunt deja ocupate

Într-o demonstrație, Clasen a reușit să joace un boardgame, botezat “Tong”, o interpretare “pe limbă” a clasicului Atari Pong, așa cum poți vedea în clipul de mai sus.

Dorothee Clasen, inventatoarea acestui dispozitiv, spune că a fost inspirată de echitație. „În timp ce călăream într-o zi, am fost fascinată în special de comunicarea haptică dintre mâna călărețului și gura calului”, a spus Clasen. „Prin intermediul frâielor, omul influențează postura calului și, în același timp, trebuie să se bazeze pe simțul tactil pentru a verifica poziția calului”, a adăugat ea.

„Așa că am vrut să creez ceva similar, dar pentru un om și o mașinărie”, a completat Dorothee. Pentru a crea acest dispozitiv, el a fost realizat cu un element de fixare perfect fixat dintr-o amprentă dentară folosind polietilen tereftalat glicol sau PETG, un tip de termoplastic. Iar pentru a-l face sigur ca dispozitiv oral, Clasen a folosit siliciu în loc de lipici, pentru a atașa toate componentele electronice. Cablurile electrice sunt, de asemenea, acoperite cu un strat subțire de siliciu, astfel încât să nu afecteze purtătorul.

Dorothee spune că dezvoltarea și testarea Tong a fost o provocare unică pentru ea. „Construirea unui dispozitiv portabil pentru o zonă a propriului corp a fost cam dificilă, dar e ceva ce ar putea ajuta, într-o bună zi, persoanele care chiar au nevoie de așa ceva”, spune ea.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele