Unul dintre cele mai poluate orașe din România trece la autobuze 100% electrice

Unul dintre cele mai poluate orașe din România trece la autobuze 100% electrice

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru reducerea poluării în orașele aglomerate este renunțarea la autovehicule cu motoare clasice. Alternativa o reprezintă mașinile electrice, iar autoritățile din Brașov știu asta și trec la autobuze 100% electrice.

Brașovul este, într-un mod surprinzător la prima vedere, unul dintre cele mai poluate orașe ale României, după Iași și București, potrivit unui top AirVisual din luna aprilie 2020. Astfel că autoritățile trebuie să caute soluții să schimbe acest lucru.

Brașovul va deveni, astfel, primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric, ţinta pentru anul acesta fiind de 75%, respectiv 133 de autovehicule electrice, după cum a spus ministrul Mediului. Primul oraș din România cu transport 100% electric a devenit Turda, în decembrie anul trecut.

Brașovul trece la autobuze 100% electrice

Ministrul Mediului a vrut să testeze personal investiția și a circulat cu cel de-al 14-le-a autobuz electric din cele 52 finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

„Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ţinta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Braşov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Braşovul dă un semnal puternic întregii ţări şi administraţiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraş din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanţăm achiziţia de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat  şi tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanţarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanţăm prim AFM” – ministrul Mediului, Costel Alexe

Finanțare pentru transport în comun 100% electric

Ministerul a amintit și de ghidul de finanțare pe care-l au la dispoziție primarii pentru a face investiții de acest fel. Bugetul  programului este de 480 milioane lei, prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin acest program, primăriile vor putea achiziţiona mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar şi autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).

„Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate şi vor accesa integral aceşti bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile oraşelor din România. Trebuie ca în viitorul apropiat să investim mai mult în România, în tot ceea ce înseamnă mijloacele de transport public în comun, pentru a aduce reale beneficii comunităţilor. Am anunţat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător. Prin toate programele derulate prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne propunem, mai ales în acest context pandemic, să reducem degradarea mediului crescând calitatea vieţii în oraşele din România”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Valoarea finanţării poate fi de maxim 80% din proiect şi ea variază în funcţie de numărul de locuitori. Pentru localităţile sub 50.000 de locuitori este de 1 milion lei, între 50.000 şi 250.000 locuitori – 40 milioane lei, iar cele cu peste 250.000 de locuitori pot primi o finanţare de până la 53 milioane lei.