17 sept. 2020 | 15:40

UE pune la bătaie 150 de miliarde de euro: unde se vor duce banii și de ce demersul e vital pentru viitor

ACTUALITATE
UE pune la bătaie 150 de miliarde de euro: unde se vor duce banii și de ce demersul e vital pentru viitor

Într-un discurs despre starea Uniunii, Ursula von der Leyen, președinte Comisiei Europene, a dezvăluit planurile de a poziționa tehnologia în centrul recuperării post pandemice a continentului.

În ceea ce reprezintă probabil cel mai mare angajament de finanțare tehnologică de la începutul președinției sale, von der Leyen a anunțat că 150 de miliarde de euro din fondul de recuperare al UE de 750 de miliarde de euro vor fi cheltuiți pentru proiecte digitale.

Beneficiarii nu au fost încă definiți, însă von der Leyen a identificat trei domenii principale: date industriale, inteligență artificială și infrastructură digitală.

“Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a investi în companii tehnologice europene, cu noi hub-uri digitale în creștere peste tot de la Sofia la Lisabona până la Katowice. Avem oamenii, ideile și puterea ca Uniune pentru a reuși. Iată de ce vom investi 20% din NextGenerationEU pentru domeniul digital. Vrem să conducem calea, calea europeană, către Era digitală: pe baza valorilor noastre, a forței noastre, a ambițiilor noastre globale”, a declarat Ursula von der Leyen.

Investiții în valorificarea datelor industriale

Von der Leyen rămâne pragmatică în ceea ce privește potențialul Europei în spațiul tehnologic, conform tech.newstatesman.com.

Președintele Comisiei a recunoscut că, în ceea ce privește datele consumatorilor, Europa “a fost prea lentă și acum depinde de ceilalți”, însă promite că această tendință se va schimba, iar Comisia se va concentra în schimb pe valorificarea datelor industriale pentru a construi o “economie reală a datelor”.

Pentru a face acest lucru o realitate, von der Leyen a confirmat că UE avansează planuri de a dezvolta spații de date comune găzduite pe o nouă platformă cloud, GaiaX. Guvernul german a descris anterior platforma ca fiind “cea mai importantă aspirație digitală dintr-o generație”.

“Aproximativ 80% din datele industriale sunt colectate, dar rămân neutilizate. Sunt deșeuri pure. O economie reală a datelor, pe de altă parte, ar fi un motor puternic pentru inovație și noi locuri de muncă. Iată de ce trebuie să securizăm aceste date pentru Europa și să le facem accesibile pe scară largă. Avem nevoie de spații comune de date – de exemplu, în sectoarele energiei sau al sănătății. Acest lucru va sprijini ecosistemele de inovare în care universitățile, companiile și cercetătorii pot accesa și colabora la date”.

AI, identitate electronică și justiție algoritmică

Într-o recunoaștere aparentă a faptului că GDPR-ul s-a dovedit mai puțin eficient decât se spera, președintele Comisiei a spus că încă “nu avem prea mult control asupra datelor noastre personale”.

Comisia intenționează să creeze o “identitate electronică europeană sigură”, cu scopul de a restabili controlul datelor cetățenilor, în timp ce prezintă, de asemenea, noi reguli de combatere a nedreptății algoritmice.

“Fie că este vorba de agricultură de precizie în ferme, de diagnostic medical mai precis sau o conducere autonomă sigură – inteligența artificială ne va deschide calea către noi lumi. Dar aceste lumi au nevoie și de reguli. Vrem un set de reguli care să pună oamenii în centrul preocupărilor. Algoritmii nu trebuie să fie o cutie neagră și trebuie să existe reguli clare dacă ceva nu merge bine. Comisia va propune o lege în acest sens anul viitor”.

Depășirea decalajului digital

Pandemia a expus realitatea cruntă a decalajului digital al Europei. În timp ce comunitățile cu conexiuni bune la internet au reușit să continue viața cu cel puțin o aparență de normalitate, altele nu au fost la fel de norocoase.

Dintre cei care locuiesc în zonele rurale, 40% nu au încă acces la conexiuni rapide.

“Fără conexiuni în bandă largă, este aproape imposibil să construiești sau să conduci o afacere eficient. Aceasta este o oportunitate imensă și condiția prealabilă pentru revitalizarea zonelor rurale.

Abia atunci își pot exploata pe deplin potențialul și pot atrage mai mulți oameni și investiții. Creșterea investiției prin NextGenerationEU este o șansă unică de a conduce expansiunea în fiecare sat. Acesta este motivul pentru care dorim să ne concentrăm investițiile pe conectivitate sigură, pe extinderea conexiunii prin fibră optică, 5G, 6G”.

Deși unele dintre angajamentele de finanțare tehnologică ale Comisiei par în prezent să se clatine, acesta este unul dintre domeniile în care știm că va distribui sume semnificative de numerar în anii următori.