09 sept. 2020 | 13:43

Cât de prost stăm cu semnalul 4G chiar înainte de visul școlii online în România

ACTUALITATE
Cât de prost stăm cu semnalul 4G chiar înainte de visul școlii online în România

Calitatea semnalului 4G în rețelele de telefonie mobilă pentru 12 din cele 43 de localități aflate în scenariul roșu, cu o rată de infectare peste 3 la 1000 de locuitori, arată că școala online nu poate fi implementată decât la nivel teoretic, iar timp pentru a fi pus și în practică nu mai e.

Analiza celor de la Edupedu.ro a verificat calitatea semnalului 4G necesară transmiterii lecțiilor online și funcționării aplicațiilor sau platformelor de școală online pe harta de acoperire a rețelelor mobile, făcută de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Harta poate fi accesată pe site-ul aisemnal.ro.

Pentru analiză a fost folosită lista emisă de Ministerul Sănătății care cuprinde cele 43 de localități cu rată de infectare peste 3 cazuri noi la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile și în care, potrivit legislației, școala se va desfășura 100% online.

În aceste localități sunt înscriși la școală peste 11.800 de elevi, iar dintre ei, 2.112 nu aveau niciun dispozitiv cu care să facă orele online – adică 18%, potrivit recensământului oficial. Ba mai mult, 6.677 (56%) de elevi înscriși la școlile din aceste localități au doar smartphone pentru învățământul “hibrid”.

Județul Arad stă în vârful listei cu zonele cu internet de calitate joasă

Spre exemplu, comuna Șiștarovăț, din județul Arad are cea mai mare rată de infectare din țară, potrivit INSP, de 52,02%. Potrivit hărții de semnal 4G de la ANCOM, are o calitate a semnalului “la limita de senibilitate” și multe zone “fără semnal”.

Sistarovat

Comuna Pleșcuța, județul Arad: în peste 97% din zonele măsurate nu există semnal 4G.

Plescuta

Semnalul 4G în localitățile Oinacu, din Giurgiu, și Bivolari, din județul Iași este unul bun. Localitatea Vălișoara din județul Hunedoara are semnal 4G slab și inexistent.

Valisoara

În Coroieni, județul Maramureș, semnalul 4G este foarte slab sau inexistent pentru 3 din cei 4 operatori. Un singur operator are acoperire ceva mai bună pe o parte din localitate.

Coroieni

În județul Mureș, localitatea Mădăraș nu are semnal bun 4G la niciunul dintre operatori.

Madaras

În Poiana Teiului, județul Neamț, semnalul 4G este bun. În localitatea Bara din județul Timiș semnalul este slab și foarte slab în mare parte din zonă.

Bara

În comuna Moneasa, județul Arad, semnalul 4G este bun la doi dintre cei 4 operatori de telefonie mobilă măsurați.

Moneasa

Analiza oferă detalii despre toate cele 43 de localități înregistrate ca fiind în scenariul de infectare cel mai grav.

Notă: ANCOM a realizat măsurătorile în perioada mai – septembrie 2019, în toate localitățile cu peste 10 locuitori (peste 13.400 localități) și de-a lungul drumurilor naționale și județene (246.000 de km).

Acoperirea cu semnal a localităților a fost obținută parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele, străzile principale, precum și străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată.

“Acoperirea la un moment ulterior efectuării măsurătorilor poate diferi de acoperirea prezentată în hartă din diferite cauze, cum ar fi: dezvoltarea ulterioară a rețelelor, modificarea parametrilor tehnici de către operatori, degradarea temporară a serviciului produsă de incidente de natură tehnică sau de lucrări de întreținere, modificări ale vegetației care generează o atenuare diferită, clădiri sau obstacole de altă natură apărute ulterior, etc”, explică autorii hărții de semnal.