Uber, în criză: americanii dau afară mii de oameni. Cine sunt angajații care pleacă acasă

Uber, în criză: americanii dau afară mii de oameni. Cine sunt angajații care pleacă acasă

Uber e o companie de ridesharing, prezentă și-n România, despre care se spune că a reinventat transportul în regim de taxi. Numai că nici gigantul american n-a fost ferit de efectele negative ale crizei generate de coronavirus.

Uber e o companie prezentă și-n orașe din România și începe să resimtă tot mai acut efectele crizei coronavirus. Gigantul american a decis recent să iasă cu serviciul Uber Eats din România și din alte piețe și nu-s singurele măsuri luate pentru a gestiona perioada dificilă.

Compania a anunțat că trece la concedieri masive și mii de angajați vor fi afectați de această decizie. În total, 3.700 de angajați ai americanilor își vor pierde locurile de muncă.

Concedieri masive la Uber

Compania americană vrea să concedieze 3.700 de oameni – ceea ce înseamnă 14% din totalul angajaților de la nivel mondial, se arată într-o informare trimisă autorităților din SUA. Decizia e luată din cauza scăderii numărului de curse, iar disponibilizările îi vizează pe angajații full-time din echipele de asistență a clienților și recrutare.

Angajații vor pleca acasă, dar nu cu mâna goală. Uber susține că va suporta costuri în valoare de 20 de milioane de dolari, reprezentând diverse plăți și beneficii acordate la încetarea contractelor de muncă. Situația dificilă a început să se simtă încă din 29 aprilie, când directorul de tehnologie (CTO) al companiei, Thuan Pham, a demisionat.

El fusese angajat încă din anul 2013, de către fondatorul Uber, Travis Kalanick (fost CEO Uber în perioada 2009-2019).

În aprilie, presa americană relata despre un plan de disponibilizare ce viza 5.400 de angajați, adică în jur de 20% din personal, ca urmare a reducerii numărului de curse, din cauza pandemiei coronavirus COVID-19. După cum se pare, numărul lor e mai mic, dar e posibil să fie doar o primă tranșă.

Uber e prezentă și-n România încă din anul 2015. În 2018, compania a venit și cu serviciul Uber Eats, de livrare de mâncare de la restaurante, dar a anunțat că acest serviciu nu va mai fi disponibil în țara noastră din 4 iunie.

Citește și: