Trucuri macOS: cum modifici Dock-ul cu aplicații, îl redimensionezi, adaugi programe noi și nu numai

Trucuri macOS: cum modifici Dock-ul cu aplicații, îl redimensionezi, adaugi programe noi și nu numai

Dacă ești utilizator de macOS cu experiență, ar fi bine să știi cum personalizezi un pic experiența pe care ți-o pune la dispoziție Dock-ul cu aplicații.

Dock-ul din macOS este un instrument cu o funcționalitate foarte similară cu a barei de Start din Windows. Diferența este că, în timp ce aspectul general al meniului din Windows este bătut în cuie, pe Mac ai un pic mai multă flexibilitate.

Fiecare aplicație pe care o rulezi pe Mac apare imediat în Dock sub forma unei icoane. Aplicațiile deschise au o bulină albă sau neagră sub icoană pentru a-ți atrage atenția asupra faptului că rulează. Printr-un click dreapta pe icoana oricărui program din dock, îl poți închide – Quit sau îl poți fixa în bară pentru a-l apela mai ușor data viitoare.

În acest scop, după ce ai făcut click dreapta pe o icoană, alege Options și bifează ”Keep in Dock” (Păstrează în dock). Aceeași opțiune trebuie debifată dată nu mai vrei să folosești la fel de des un program. De asemenea, s-ar putea să dorești eliminarea unei aplicații din Dock petnru că ai dezinstalat-o și a rămas doar această referință din ea.

dock redimensionare macosPentru a redimensiona Dock-ul, poziționează cursorul pe linia din dreapta, la fel ca în captura de ecran de mai sus. Ține click stânga apăsat și trage în sus pentru mărire sau în jos pentru micșorare.

Dacă vrei să te joci și mai mult cu Dock-ul din MacOS intră la System Preferences. Preferabil, printr-un click pe lupa din dreapta sus, dar s-ar putea să ai deja o icoană în Dock pentru System Preferences. Fă click pe ea și intră la Dock, în stânga sus.

Acolo poți redimensiona Dock-ul jucându-te la secțiunea size. Îi poți schimba poziția. În partea de jos a ecranului este implicit, dar îl poți muta în stânga sau în dreapta, de asemenea. Dacă vrei să dispară automat dock-ul când nu-l folosești, bifează ”Automatically hide and show the Dock”.

Etichete: