05 iul. 2020 | 10:27

Trucuri Facebook împotriva conspirațiilor: cum eviți partajarea de știri vechi și foarte vechi

ACTUALITATE
Trucuri Facebook împotriva conspirațiilor: cum eviți partajarea de știri vechi și foarte vechi

La fiecare câteva zile, o știre ciudată începe să facă înconjurul internetului. Dacă ai suficientă răbdare, s-ar putea să observi că este foarte veche. Cei mai mulți internauți nu au însă răbdarea asta și promovează informații panicoase și stresante, mai ales în pandemie.

La începutul pandemiei, cel puțin în bula mea de prieteni de pe Facebook, a circulat un clip cât se poate de real. În el se vedeau tancuri și jeepuri americane care se plimbau relaxate prin centrul orașul Brașov și în preajma orașului.

Postarea cu pricina a fost promovată intens și a alimentat conspirații inutile. Mulți au fost de părere că era dovada incontestabilă a eforturilor statului de a ne ține în casă, izolați, cât timp afară au loc exerciții militare de anvergură, în mai multe colțuri ale României.

Realitatea era cu totul alta, iar dacă te-ai fi uitat doar la vremea de afară din acea poză, ți-ai fi dat seama că ceva nu se potrivește cu vremurile în care trăim. Explicația este cât se poate de simplă, acea imagine era din 2015, nu din 2020, și ilustra momente dintr-un exercițiu militar al ONU care s-a desfășurat în țara noastră.

Pentru că multe știri vechi sunt răstălmăcite, de la fotografie și până la subiect, cei de la Facebook au găsit soluția. În momentul în care primești o știre sau vrei să o dai mai departe, vei primi un avertisment legat de faptul că acel conținut online este mai vechi de trei luni, la fel ca în imaginea de mai jos. În acest fel, se va face un efort minim pentru prevenirea răspândirii informațiilor false despre pandemie.

”Pe parcursul ultimelor luni, cercetările noastre au ajuns la concluzia că perioada în care este scris un material reprezintă o piesă importantă de context pentru a ajuta oamenii să decidă dacă acele informații sunt complete sau de actualitate.”, a explicat John Hegeman, directorul Facebook responsabil de Feed and Stories. Ca referință, alte tipuri de notificări vor fi testate în următoarele luni pentru a preveni răspândirea panicii.

facebook stiri vechi

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele