05 nov. 2020 | 18:35

Tratamentul psihedelic cu psilocibină poate ajuta în tratarea depresiei majore

ACTUALITATE
Tratamentul psihedelic cu psilocibină poate ajuta în tratarea depresiei majore

Într-un studiu al adulților cu depresie majoră, cercetătorii Johns Hopkins Medicine au raportat că două doze din substanța psihedelică psilocibină, administrată cu psihoterapie de susținere, au produs reduceri rapide și mari ale simptomelor depresive. Majoritatea participanților au prezentat îmbunătățiri și jumătate din participanții la studiu au obținut remisiunea prin urmărirea de patru săptămâni.

Un compus găsit în așa-numitele ciuperci magice, psilocibina produce halucinații vizuale și auditive și modificări profunde ale conștiinței în câteva ore după ingestie.

În 2016, cercetătorii Johns Hopkins Medicine au raportat mai întâi că tratamentul cu psilocibină în condiții susținute psihologic a ameliorat semnificativ anxietatea și depresia existențială la persoanele cu un diagnostic de cancer care pune viața în pericol.

Acum, concluziile noului studiu, publicat recent în JAMA Psychiatry, sugerează că psilocibina poate fi eficientă în populația mult mai largă de pacienți care suferă de depresie majoră decât se aprecia anterior.

„Amploarea efectului pe care l-am văzut a fost de aproximativ patru ori mai mare decât ceea ce au demonstrat studiile clinice pentru antidepresivele tradiționale de pe piață”, spune Alan Davis, Ph.D., profesor asistent adjunct de psihiatrie și științe comportamentale la Johns Hopkins University School de Medicină.

Deoarece majoritatea celorlalte tratamente pentru depresie durează săptămâni sau luni pentru a funcționa și pot avea efecte nedorite, acest lucru ar putea fi un schimbător de jocuri dacă aceste descoperiri se mențin în viitoarele studii clinice controlate cu placebo.

Ce indică descoperirile despre psilocibină


Descoperirile publicate acoperă doar o urmărire de patru săptămâni la 24 de participanți, toți fiind supuși la două sesiuni de psilocibină de cinci ore sub îndrumarea cercetătorilor.

„Deoarece există mai multe tipuri de tulburări depresive majore care pot duce la variații ale modului în care oamenii răspund la tratament, am fost surprins că majoritatea participanților la studiu au considerat că tratamentul cu psilocibină este eficient”, spune Roland Griffiths, Ph.D. Oliver Lee McCabe III profesor în Neuropsihofarmacologia Conștiinței la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și director al Centrului Johns Hopkins pentru Cercetarea Psihedelică și a Conștiinței.

El spune că depresia majoră tratată în noul studiu ar fi putut fi diferită de forma „reactivă” a depresiei la pacienții pe care i-au studiat în studiul cancerului din 2016. Griffiths spune că echipa sa a fost încurajată de oficialii din domeniul sănătății publice să exploreze efectele psilocibinei asupra populației mai largi a celor cu tulburare depresivă majoră, din cauza impactului potențial mult mai mare asupra sănătății.

Pentru noul studiu, cercetătorii au recrutat 24 de persoane cu antecedente documentate pe termen lung de depresie, dintre care majoritatea au prezentat simptome persistente timp de aproximativ doi ani înainte de a se înscrie în studiu.

Vârsta medie a participanților a fost de 39 – 16 erau femei, iar 22 s-au identificat ca albi, o persoană identificată ca asiatică și o persoană identificată ca fiind afro-americană. Participanții au trebuit să reducă orice antidepresive înainte de studiu cu ajutorul medicului lor personal, pentru a asigura expunerea în siguranță la acest tratament experimental.

Cum a decurs studiul

Astfel, 13 participanți au primit tratamentul cu psilocibină imediat după recrutare și după sesiunile de pregătire, iar 11 participanți au primit același preparat și tratament după o întârziere de opt săptămâni.

Tratamentul a constat din două doze de psilocibină administrate de doi monitori clinici care au oferit îndrumare. Dozele au fost administrate la două săptămâni distanță între august 2017 și aprilie 2019 la clădirea de cercetare a biologiei comportamentale Johns Hopkins Bayview Medical Center. Fiecare sesiune de tratament a durat aproximativ cinci ore, cu participantul întins pe o canapea purtând o eșarfă pe ochi și căști care redau muzică, în prezența monitoarelor.

Toți participanții au primit GRID-Hamilton Depression Rating Scale – un instrument standard de evaluare a depresiei – la înscriere și una la patru săptămâni după finalizarea tratamentului.

Un scor de 24 sau mai mult indică depresie severă, 17-23 depresie moderată, 8-16 depresie ușoară și 7 sau mai puțin lipsă de depresie. La înscriere, participanții au avut un scor mediu la scara depresiei de 23, dar la o săptămână și patru săptămâni după tratament, au avut un scor mediu la scara depresiei de 8.

După tratament, majoritatea participanților au prezentat o scădere substanțială a simptomelor, iar aproape jumătate au fost în remisie de depresie.

Pentru întregul grup de 24 de participanți, 67% au prezentat o reducere cu peste 50% a simptomelor depresiei la urmărirea de o săptămână și 71% la urmărirea de patru săptămâni. În general, la patru săptămâni după tratament, 54% dintre participanți au fost considerați în remisie – ceea ce înseamnă că nu mai sunt calificați ca fiind deprimați.