Cum arată circulația din marile orașe, pe timp de pandemie
Restricțiile pe timp de pandemie nu mai permit circulația liberă a cetățenilor multor state, iar acest lucru se vede și în circulație.
Citymapper este o aplicație pe care utilizatorii o folosesc pentru planificarea unor rute, atunci când ies în oraș. Are aproximativ 20 de milioane de utilizatori, la nivel global. Din datele pe care le are, aplicația a creat un index al mobilității care estimează cât de mult se deplasează oamenii pe timp de pandemie, în comparație cu o zi tipică.
Rezultatele sunt diferite, în funcție de oraș sau țară. Însă se poate observa că marile orașele din țările cele mai afectate, cum ar fi Italia, sunt pustii în această perioadă. Cele mai drastice diferențe în circulație se pot observa în statele afectate serios de pandemie care, de altfel, se află și în carantină totală: cetățenii nu au voie să iasă din casă decât pentru a merge la serviciu, pentru cumpărături, sau pentru urgențe.
Pentru a vedea mai concret care e situația în marile orașe ale lumii, poți accesa aici indexul mobilității realizat de Citymapper. Treci prin categoriile „acum două săptămâni”, „săptămâna trecută” și „ieri” pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile.
Diferențe de circulație între marile orașe ale lumii
Italia a intrat în carantină în data de 10 martie. Orașele cu cea mai mare populație din Italia, Roma și Milano, sunt cel mai bun exemplu. Încă de acum două săptămâni, mobilitatea era extrem de redusă în cele două orașe italiene: 9% în Milano și 16% în Roma. În data de 25 martie, mobilitatea a ajuns în ambele orașe la 4%.
În Spania, carantina a început în 16 martie. În urmă cu două săptămâni, mobilitatea în capitala spaniolă, Madrid, era de 46%. În 25 martie, a ajuns la 5%.
Deși se înregistrează scăderi în circulație, nu este cazul tuturor orașelor. În țările cu puține decese, cetățenii nu au renunțat să se deplaseze în afara casei. Este exemplul orașelor cu cel mai mare număr de locuitori din Rusia: Moscova și St. Petersburg. Potrivit datelor Citymapper, în urmă cu două săptămâni, mobilitatea în Moscova era de 98%, iar în St. Petersburg, aceasta ajungea la 101%. În 25 martie, mobilitatea s-a redus mult, însă nu la fel de drastic precum în alte mari orașe. În Moscova, a ajuns la 56%, iar în St. Petersburg la 68%. În prezent, Rusia are 495 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus și un singur deces.