Toți șoferii vor plăti o nouă taxă, de la mașini la camioane și tiruri: despre ce este vorba

Toți șoferii vor plăti o nouă taxă, de la mașini la camioane și tiruri: despre ce este vorba

O nouă taxă urmează să fie introdusă pentru toți șoferii care circulă pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv România. Aceasta vizează toate categoriile de autoturisme, de la mașini obișnuite, până la camioane, autoutilitare sau tiruri.

Conform proiectului unei directive UE cu referire la taxe și impozite, pe întregul teritoriu european ar urma să fie introdusă o taxă de autostradă care se aplică tuturor celor care se află la volan. Taxa a fost propusă de ministrul german al Transporturilor Andreas Scheuer și ar urma să intre în vigoare din momentul în care Germania deține președinția Uniunii Europene, conform unor informații obținut de Reuters.

În decurs de opt ani, aproape toate vehiculele, inclusiv camioanele, autoutilitarele şi maşinile, ar trebui să plătească taxe de autostradă, conform proiectului de directivă UE privind taxele.

„În ceea ce priveşte statele membre care au stabilit deja un sistem de taxare, taxele sunt percepute tuturor vehiculelor, cu excepţia autocarelor şi autobuzelor”, se arată în documentul pe care Scheuer doreşte ca ministerele germane să îl aprobe miercuri. Ca referință, Germania deține președinția UE de la 1 iulie 2020, iar proiectul detaliat mai sus ar urma să devină o propunere oficială a Germaniei pe parcursul mandatului său.

Oficiali guvernamentali au declarat pentru Reuters că unele ministere germane ar dori să îngheţe proiectul, chiar dacă acesta este văzut ca o măsură de protejare a climei. În interiorul Germaniei, proiectul este deosebit de sensibil pentru ministerele conduse de social-democraţi (SPD), care împart puterea cu conservatorii Angelei Merkel şi au criticat mult timp taxele auto.

Cu alte cuvinte, mai sunt câteva etape până la introducerea taxei, dar având în vedere interesul sporit pentru protecția mediului la nivel european, sunt șanse mari de materializare. La ora actuală, foarte multe țări au deja specificată o astfel de taxă. Schimbarea ar consta în universalizarea ei, introducerea în toate țările europene.
Citește și: