Toți românii sunt afectați: ce se întâmplă cu facturile la curent, de luna asta

Toți românii sunt afectați: ce se întâmplă cu facturile la curent, de luna asta

În contextul pandemiei, cei mai mulți români nu se află într-o situație economică foarte bună. Cu toate acestea, vor ajunge să plătească mai mult pentru achitarea facturii de energie electrică.

Independent de furnizorii de energie electrică activi pe teritoriul României, autoritățile române au mărit factura la energie electrică pentru întreaga populație a țării. Atâta timp cât ai acces la energie electrică, factura va crește începând cu data de 1 noiembrie. Astfel, indiferent când îți vine următoarea factură la curent, independent de consumul energetic, vei plăti cu siguranță mai mult pe curent.

Toate facturile la energie electrică emise pe teritoriul României se măresc de la 1 noiembrie. Aceasta este o consecință a unei măsuri venite din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energetic. ENRE a majorat taxa de cogenerare, iar aceasta este plătită de către toți consumatorii casnici sau industriali.

Procentual, creșterea este fabuloasă, deși modul în care te va afecta personal va varia în funcție de consumul tău înregistrat. Taxa de cogenerare a înregistrat o creștere de 40% de la 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh.

Dacă nu ai mai auzit niciodată de această referință, taxa de cogenerare are o explicație cât se poate de clară. Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea şi dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă, în scopul creşterii eficienţei energetice şi al îmbunătăţirii securităţii alimentării cu energie, pe piaţa de energie din România. Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

În final, dacă factura ta actuală la energie electrică este una destul de mare, creșterea va fi semnificativă. Dacă plătești oricum puțin la energie electrică, nu ar trebui să simți o lovitură semnificativă. Indiferent de situație, nu cred că avea nevoie cineva de această veste.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI