Toți părinții trebuie să știe: schimbarea din învățământul românesc la care nu se aștepta nimeni

Toți părinții trebuie să știe: schimbarea din învățământul românesc la care nu se aștepta nimeni

În timp ce mulți copii din România nu au curent, internet sau tablete pentru cursuri online, Ministerul Educației a introdus o nouă regulă care se aplică elevilor, părinților și profesorilor implicați în școala de la distanță.

Consiliul Național al Elevilor a atras atenția asupra unei noi inițiative a Ministerului Educației care va intra în vigoare în următoare perioadă. Este vorba de o declarație pe propria răspundere care va trebui completată și semnată de către elevi, părinți și profesori. Prin documentul cu pricina, semnatarii se obligă să nu înregistreze sau să distribuie cursurile online.

„Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a lansat două declarații pe proprie răspundere, pentru elevi și părinți, respectiv pentru cadrele didactice. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal. Consiliul Național al Elevilor își exprimă indignarea față de prioritățile Ministerului Educației și Cercetării, în timp ce din ce în ce mai multe unități de învățământ trec în scenariul roșu, fără a avea, însă, infrastructura necesară predării online. Considerăm că aceste declarații sunt redundante, întrucât aspectele menționate în cuprinsul lor sunt extrase din lege, care e, inerent, obligatorie pentru toți actorii sistemului de învățământ”, au transmis reprezentanții elevilor, marți seară, într-un comunicat remis presei.

În opoziție cu această inițiativă, elevii speră ca ministerul nu doar să elimine declarațiile, dar să facă ceva cu adevărat util în schimb. Ei își doresc ”monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene, a activității didactice online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

Învățământul românesc se află în declin masiv, în mediul rural tinde să lipsească cu desăvârșire, iar Ministerul Educației se ocupă cu declarații pe propria răspundere. „În timp ce situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziția către educația online a multor unități de învățământ, Ministerul Educației și Cercetării devine campion național la plimbat hârtii.

Aceste declarații sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menționate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori și părinți. E mult mai ușor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câți elevi care nu au acces la internet vor completa această declarație”, a spus Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online, una pentru profesori și alta pentru părinți și elevi, în care toți „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul cursurilor pe net și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni – a scris marți publicația Edupedu.ro.
Citește și: