12 mart. 2020 | 15:18

Toți cei care au card bancar trebuie să știe. Rămâi fără bani, dacă nu faci asta

BANI
Toți cei care au card bancar trebuie să știe. Rămâi fără bani, dacă nu faci asta

În prezent, dacă vrei să retragi bani cash din cont, n-ai altă șansă decât să folosești un card bancar la bancomat. Da, se experimentează cu soluții alternative, are și ING Bank una și nu mai ai nevoie de card. Alte bănci bat însă pasul pe loc. În acest context, când vei mai retrage bani, ține cont de aceste sfaturi.

În octombrie 2019, ING Bank a anunțat că lansează o alternativă la retras bani de la bancomat. Astfel, fără card, poți folosi datele contului de internet banking. Așa te ții departe de hoții care încearcă să-ți copieze cardul sau să ți-l blocheze în bancomat. Totuși, demersul e solitar și încă n-a prins foarte bine la public.

În alte locuri, la alte bănci, tot trebuie să folosești un card. Și în cazul acesta riști să fii furat chiar la bancomat.

Cum ajungi hoții să-ți fure banii de pe card sau să-ți blocheze cardul cu totul

În acest caz, tehnica se numește skimming. Este o tehnică pe care infractorii o folosesc de mai mulți ani pentru a copia datele cardurilor, la bancomat. Cu ajutorul dispozitivelor, denumite și „pisici”, reușesc să obțină informațiile necesare. Ce urmează să facă e o clonă a cardurilor și să retragă banii de la alte bancomate.

Ca să nu ți se întâmple așa ceva, ia-ți câteva măsuri de protecție. Verifică dacă fanta bancomatului nu are cumva o dublură. Dacă tragi puțin de ea și nu se mișcă nimic, ar trebui să fie totul în regulă. Un alt indiciu este tastatura. Mai precis, cele aplicate peste vor fi un pic mai groase. O tastatură falsă, pusă peste cea originală, nu va fi la fel de bine prinsă.

Încă un pont util e să zgâlțâi puțin cardul când îl scoți din bancomat. În eventualitatea că există un skimmer pe care nu l-ai detectat, mișcarea cardului va face imposibilă copierea datelor.

Aceste măsuri de precauți se aplică mai ales când folosești un bancomat pe care nu-l știi, dintr-o țară străină sau dintr-o rețea independentă. Sigur, se poate întâmpla și băncilor. Dar e important să fii atent la bancomatele care nu sunt în interiorul băncilor, ci sunt în stradă.

Dacă ceva pare ciudat, atunci ar trebui să eviți să folosești un card în bancomatul respectiv. Există desigur speranță. Specialiști în ingineri software au creat un detector de skimmere. Mai durează însă până când băncile îl vor folosi la scară mai mare.

Situația poate fi și mai gravă și nu mai ține doar de precauția ta

Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat mai mult, s-au dezvoltat și tehnicile secundare de-a fura bani. Astfel s-a ajuns, încă de acum un deceniu, să existe skimmer invizibil. În 2009 a fost creat Skimer, un program malware care să preia controlul asupra unui bancomat. A fost perfecționat în timp, fiind create peste 50 de versiuni.

Ca posesor de card, poți reduce riscul de a întâlni un bancomat infectat cu malware dacă retragi bani doar de la cele aflate în sucursalele băncilor. Acestea au agenți de pază sau camere de supraveghere. Astfel, spațiul de manevră este mult redus pentru infractori, spre deosebire de cazul unui bancomat dintr-o zonă nu foarte circulată.

În al doilea rând, este foarte utilă opțiunea de a primi notificări prin SMS atunci când o plată este procesată folosind datele cardului tău. Astfel, poți identifica o tranzacție neautorizată imediat după ce a fost efectuată, contactând urgent banca. Cu cât reacționezi mai repede, cu atât pierderile vor fi mai mici – la modul ideal, nu vor fi deloc.

O altă metodă de protejare a banilor este să ții în contul de card (de obicei, contul curent) o sumă mică. Restul banilor să îi depozitezi în contul de economii, fără niciun card atașat acestuia. Transferul banilor între cele două conturi poate fi făcut cu ușurință, aproape în orice moment al zilei, folosind aplicațiile de mobile banking, chiar de pe telefonul tău.