06 nov. 2020 | 07:30

Top 10 cele mai profitabile companii din România: unde ar fi bine să te angajezi cât mai repede

ACTUALITATE
Top 10 cele mai profitabile companii din România: unde ar fi bine să te angajezi cât mai repede

Deși pandemia de coronavirus a lovit cât se poate de serios sectorul privat din România, indiferent de domeniu, se pare că există și excepții. Este suficient să arunci o privire pe top 10 cele mai profitabile companii, ca să înțelegi cine ”se descurcă”.

Conform datelor disponibile în mod public la Registrul Comerțului, au fost agregate datele din tabelul de mai jos de Ziarul Financiar. În întregul top 10 cu cele mai profitabile companii din România, retailerul de bricolaj Dedeman este singura companie antreprenorială. Aceasta a urcat pe podiumul celor mai profitabile firme din România în 2019, datorită unui salt spectaculos al profitului net de 26,6%.

Este important de reținut că acest clasament se bazează pe cifrele raportate la stat pentru 2019. Șase dintre cele zece companii menționate mai jos și-au majorat profitul net în 2019. În mod surprinzător însă, câștigul total al companiilor din top 10 este mai mic cu 6 procente comparativ cu 2018. ”Pagubele” au fost provocate de OMV Petrom SA, Hidroelectrica, Romgaz și Dacia.

În ceea ce privește profitul net, cele mai profitabile companii din România au adunat anul trecut în conturi profituri nete de peste 10,6 miliarde de lei.

Dincolo de cifrele pe care le poți vedea mai jos, la fel ca în alte colțuri ale mapamondului, topul este dominat de firme din domeniule energetic, cu două entități intrate chiar în top 3, OMV Petrom și Hidroelectrica. Un pic mai jos găsești alți giganți finanțați de statul român, Romgaz și Nuclearelectrica. Clasamentul se încheie cu OMV Petrom Marketing. Pe lângă titanii energetici, în top 10 mai găsești Dedeman, Kaufland, Lidl, producătorul auto Dacia și furnizorul de țigarete JT International.

În final, pentru a intra în acest top 10 al greilor din afacerile autohtone, condiția de intrare este un profit de aproximativ 450 de miliarde de lei. Comparativ cu situația din 2018, patru din cei 10 și-au adăugat în conturi aproximativ un miliard de lei fiecare.

1-top-10-cele-mai-profitabile-companii

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele