TikTok începe curățenia de toamnă: ce conținut va fi interzis pe platformă
Dincolo de pandemie, 2020 va fi un an al alegerilor prezidențiale în SUA. Având în vedere rezultatele din 2016, rețelele de socializare fac eforturi pentru a preveni fraudarea scrutinului din noiembrie printr-un set sporit de reguli.
TikTok este o platformă online construită în jurul clipurilor video pe verticală. Pentru că nu trebuie să filmezi în timp real tot ceea ce postezi pe pagina personală de profil, o serie stufoasă de clipuri editate ajung să fie distribuite intens. Aceasta nu este neapărat o problemă, iar respectivul mecanism nu se va schimba sau elimina.
În schimb, oficialii din spatele TikTok, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale, vor lupta împotriva dezinformării prin interzicerea anumitor clipuri manipulate. Având în vedere că în 2020 poți crea clipuri de tip deepfake cu un interviu fictiv, inventat de la zero, cu Barrack Obama sau Donald Trump, astfel de prelucrări de conținut video vor fi interzise pe TikTok.
Mai precis, pentru a lupta împotriva dezinformării și interferențelor în procesul electoral, TikTok va bloca sau șterge ”conținutul media sintetic și manipulat care induce utilizatorii în eroare prin distorsionarea evenimentelor adevărate într-o manieră care poate face rău”.
Ca referință, aceste reguli existau de mult timp. Ce s-a schimbat acum este faptul că regulile au fost explicate mai clar și vor fi implementate mai drastic. ”Intenția noastră este să ne protejăm utilizatorii de lucruri precum shallow (superficiale) și deep fakes (falsuri profunde), deoarece, deși acest tip de conținut era prevăzut în termenii noștri de utilizare, această actualizare face lucrurile mai clare pentru utilizatorii noștrii”, se arată în declarația managerului general Vanessa Pappas pe site-ul companiei.
Pentru a fi mai eficienți în a preveni fraudarea alegerilor, cei de la TikTok vor începe să lucreze cu companii terțe pentru a verifica valoarea de adevăr a conținutului video de pe platformă. În plus, în materie de conținut politic, utilizatorii vor putea raporta orice clipuri pe care le consideră rău intenționate. În același scop, colaborează cu autoritățile de la Washington, în frunte cu Departamentul de Securitate Națională (Department of Homeland Security).