13 oct. 2020 | 08:09

Testarea unui vaccin împotriva coronavirus, întreruptă: motivul deciziei Johnson & Johnson

ACTUALITATE
Testarea unui vaccin împotriva coronavirus, întreruptă: motivul deciziei Johnson & Johnson

Mai multe companii lucrează simultan la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus. Din păcate, Johnson & Johnson a întrerupt testele clinice ale vaccinului dezvoltat in-house.

La câteva săptămâni după ce AstraZeneca a întrerupt testarea propriului vaccin din cauza îmbolnăvirii unui pacient, oficialii Johnson & Johnson au luat aceeași decizie în cazul propriilor teste clinice. Anunțul a fost făcut luni de oficialii companiei, iar decizia are legătură cu îmbolnăvirea unui pacient participant la test.

Partea bună este că pacientul cu pricina nu s-a îmbolnăvit din cauza unei infecții cu coronavirus. Partea mai puțin bună ține de faptul că boala inexplicabilă de care a ajuns să sufere nu a fost dată publicității.

„Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant”, a anunţat într-un comunicat Johnson & Johnson.

În același comunicat, compania a vrut să insiste pe diferența între formulările ”pauză de studiu” și ”oprire reglementară”. Ca referință, prima este luată la nivel intern, ca urmare a unei decizii a conducerii companiei pentru lămurirea unor detalii. A doua este impusă de autoritățile sanitare de reglementare a medicamentelor și vaccinurilor, dar nu s-a aplicat aici.

Anunțul include și o asigurare suplimentară a gigantului cu privire la un ”angajament puternic față de siguranță”. Din câte se pare, boala participantului la studiu a fost examinată de medici care operează în cadrul Johnson & Johnson, dar și de către membrii unui consiliu independent de monitorizare a siguranței.

La ora actuală, vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson se afla în faza a treia de testare dintr-un total de trei. În cadrul acestei testări clinice, vaccinul este administrat la mii de participanţi şi testat pentru a se verifica eficienţa şi siguranţa sa, în timp ce o serie de alţi participanţi primesc un tratament placebo. Luna trecută, în septembrie, compania americană a menționat că va apela la 60.000 de persoane de pe trei continente pentru a participa la faza a treia a studiului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele