Tesla, victimă colaterală în războiul economic dintre SUA și China: cum a răbufnit Musk

Tesla, victimă colaterală în războiul economic dintre SUA și China: cum a răbufnit Musk

Chiar dacă se află pe final de mandat și speră la încă unul, Trump n-a uitat de războiul său economic cu China început în urmă cu aproape trei ani. Mulți analiști au avertizat că victime colaterale pot fi chiar companiile american. Tesla e una dintre ele și a decis să intervină.

Tesla a decis să nu mai stea deoparte și să arate că vrea dreptate în războiul economic dintre SUA și China, în care a căzut victimă colaterală. Compania lui Elon Musk a dat în judecată Administrația Trump din cauza deciziilor luate de Washington. Procesul are legătură fix cu tarifele impuse din decizia președintelui importurilor din China.

Printre acestea se numără și produse pe care Tesla le importă pentru business-ul său și care intră sub incidența suprataxării. Iar Elon Musk nu-i deloc mulțumit.

Tesla merge în instanță din cauza războiului economic dintre SUA și China

În cererea depusă în instanță, Tesla menționează atât Guvernul SUA, cât și pe reprezentantul pentru Comerț – Robert Lighthizer. Concret, compania lui Musk cere sprijinul judecătorilor. Ar vrea ca magistrații să anuleze două dintre tarifele impuse de administraţia Trump şi să returneze, cu dobândă, fondurile plătite de Tesla din cauza acestora.

De precizat că presa americană notează că nu se știe exact la ce produse se referă Tesla. Se știe doar că ele fac parte din Lista 3 şi Lista 4, intrate în vigoare în 2018, respectiv 2019. Acolo se menținează tarife de 25% pentru bunuri importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari și o altă categorie de tarife – de 7,5% – pentru importuri din China de 120 de miliarde de dolari.

Ambele liste includ sute de produse extrem de specifice, de la materii prime la componente electronice. Deocamdată, niciun oficial n-a comentat acțiunile constructorului de mașini electrice.

Tesla e considerat lider în industria auto globală când vine vorba de mașini electrice, iar operațiunile sale nu se opresc la SUA. Musk are o fabrică în China și ar vrea ca, din 2021, să o deschidă și pe prima din Europa – cea de lângă Berlin.