27 sept. 2020 | 14:25

Teoria care poate explica „viața” de pe Venus și cum ar fi ajuns acolo de pe Pământ

ACTUALITATE
Teoria care poate explica

Dacă există într-adevăr viață pe Venus, este posibil să fi venit de pe Pământ – la “bordul” unui asteroid care a adunat microbi din cerul nostru și i-a dus în atmosfera lui Venus. Ce puțin, asta se arată în cel mai recent studiu.

Descoperirea gazului fosfină, un potențial biomarker, în atmosfera lui Venus a făcut mare vâlvă la începutul acestei luni, sugerând că viața ar putea exista în condiții asemănătoare Pământului în interiorul norilor lui Venus.

Într-o lucrare recentă, șeful departamentului de astronomie de la Harvard, Avi Loeb, și studentul de licență, Amir Siraj, susțin că descoperirea ar putea fi asociată cu asteroizi masivi care trec mai întâi prin atmosfera Pământului, preluând o viață microscopică și apoi depunând-o în norii lui Venus.

Este încă o supoziție, dar are șanse reale să fie plauzibilă

Cu alte cuvinte, viața microbiană ar fi putut face “autostopul” de la Pământ la Venus, prin intermediul asteroizilor care umblau prin atmosferă. De fapt, oamenii de știință arată că o mulțime de asteroizi au făcut deja o astfel de călătorie, în lucrarea lor.

„Deși abundența vieții terestre în atmosfera superioară este necunoscută, acești microbi care există în atmosfera planetei noastre ar fi putut fi capabili să transfere viața microbiană între atmosfera Pământului și Venus”, se arată în lucrare. „Ca urmare, originea unei posibile vieți venusiene poate fi fundamental indistinctă de cea a vieții terestre”.

Această teorie face parte dintr-o serie de teorii mai mult sau mai puțin plauzibile care circulă în ultimul timp. Alți oameni de știință au sugerat că, mai degrabă decât originea de pe Pământ, posibilele forme de viață de pe Venus ar fi putut să apară atunci când Venus era o planetă complet diferită – nu peisajul infernal de acid, fierbinte, care este acum.

O altă echipă, de la MIT, sugerează că microbii mici ar putea merge în sus și în jos, căzând mai întâi în picături înainte de a fi măturați înapoi de curenții de convecție din interiorul norilor lui Venus.