Telefonul care și-a pierdut 91% din valoare în doar un an, dar și care sunt modelele pe care să le cumperi
Imediat după ce îți scoți noul smartphone din cutie, acesta începe să-și piardă valoarea. Doar că unele modele o fac mai repede, altele mai lent. Ce alegi în cazul acesta?
Cum se întâmplă acest lucru și cât de mult se depreciază valoarea telefoanelor în funcție de model? Un raport Decluttr expune aceste tendințe. Potrivit raportului, dacă se păstrează ritmul de până acum, generația actuală de modele de iPhone de la Apple va pierde 15% din valoare în termen de o lună de la lansarea liniei iPhone 12.
Vorbind despre iPhone, pentru modelele din 2019, raportul anual al deprecierii telefoanelor de la Decluttr a făcut o descoperire fascinantă: cu cât un telefon este mai scump, cu atât pierde mai puțin din valoarea estimată.
De exemplu, iPhone XS și iPhone XS Max din 2018 costau 999 de dolari și 1.099 de dolari la lansare. În primele șase luni pe piață, acestea au pierdut 43%, respectiv 42%. Pe de altă parte, OnePlus 7 Pro, care a costat 669 de dolari la lansare, a pierdut 63% din valoarea sa pe parcursul a șase luni.
iPhone e alegerea mai bună, dacă vrei să recuperezi o parte bună din banii dați pe el
Telefoanele care costă peste 900 de dolari pierd în medie 51% din valoare în primele 6 luni, în timp ce telefoanele cu prețuri cuprinse între 700 și 899 dolari observă scăderi de 56% în aceeași perioadă de timp. Telefoanele etichetate la 699 de dolari sau mai puțin pierd 64% din valoare.
Dacă mergem mai departe în timp, până la un an, telefoanele de ultimă generație scad cu 58% din valoarea lor, modelele mid-range se depreciază cu 65%, iar valoarea unităților de ultimă generație scade cu 66%.
Cât de bine își păstrează valoarea marile nume?
După 12 luni, modelele iPhone se depreciază cu 51%, crescând la 67% după 24 de luni. Telefoanele Samsung au pierdut mai multă valoare după 12 luni (67%) și 24 de luni (80%), la fel ca și telefoanele Google (69% și 83% după 12 și respectiv 24 de luni).
Telefoanele Huawei s-au depreciat cu 70% după un an și 81% după doi ani. Modelele OnePlus s-au descurcat mai rău, cu o scădere a valorii de 72% după 12 luni și o scădere de 83% după doi ani.
Unele modele pierd o mare parte din valoare într-o perioadă și mai scurtă de timp. Samsung Galaxy S10 5G, unul dintre cele mai scumpe telefoane ale lui Sammy, a pierdut 72% din valoare după doar un an.
Dar aceasta este departe de cea mai mare scădere a valorii. Uimitorul și tristul record îl deține OnePlus 5, care, după 12 luni, a înregistrat o scădere de 91% a evaluării sale.
“Apple și-a menținut poziția de top, telefoanele lor mobile pierzând cel mai mic procent din valoare în primele 12 luni, la 51%. Telefoanele mobile pierd în total doar 67% în medie până la sfârșitul perioadei contractuale medii de 24 de luni. Telefoanele mobile OnePlus își pierd în medie 72% din valoare în primele 12 luni, dar până la sfârșitul perioadei medii de 24 de luni a contractului, valoarea se potrivește cu cea a telefoanelor mobile Google, la 83%”, menționează Decluttr în raportul său.
Cu toate acestea, având în vedere că economia globală suferă din cauza focarului de coronavirus, încă nu ne imaginăm că mulți consumatori vor lua în considerare aceste date atunci când decid ce telefon să cumpere. Chiar știind despre potențialele sume economisite, este posibil ca problemele financiare să nu permită o abordare pe termen lung încă.