Tehnologia de pe Volkswagen Golf care ar putea reduce accidentele 

Tehnologia de pe Volkswagen Golf care ar putea reduce accidentele 

Noile modele de autoturisme au devenit mult mai inteligente în ultima perioadă. Și, totuși, accidente încă mai există. Volkswagen susține că a identificat soluția și o va testa pe noul Golf.

Organizația Mondială a Sănătății susține că, anual, 1,3 milioane de oameni mor din cauza accidentelor rutiere. Alte câteva milioane de persoane se aleg cu răni grave. Un startup din Dubai, care are sediul și în Detroit, susține că a găsit soluția salvatoare.

Vrea să se folosească de cele mai noi tehnologii din domeniu pentru a reduce numărul accidentelor rutiere. Compania se numește Derq și susține că lucrează la un sistem care să prezică imediat un pericol iminent. E vorba de o combinație de senzori, camere, inteligență artificială și computere integrate în mașini.

Volkswagen e primul mare constructor care s-a arătat încântat de idee. Și susține că noua tehnologie se va regăsi și pe câteva dintre modelele sale Golf lansate anul acesta. Semn că ceea ce face startup-ul nu-i chiar de ignorat.

Ce tehnologie pune Volkswagen pe noul Golf

Important de precizat că tehnologia dezvoltată de Derq poate funcționa doar acolo unde orașele sunt deja, într-o mică sau mai mare măsură, smart. Sistemul se folosește de camerele video amplasate în intersecții sau pe marginea drumului. Odată prelucrate acele date, șoferul va fi imediat atenționat (vizual și audio) dacă un pieton se pregătește să traverseze printr-un loc nepermis și e pe cale să fie lovit de mașină.

Sistemul îi poate identifica, de asemenea, pe alți șoferi care conduc imprudent. Practic, într-o intersecție, fiecare mașină e parte din acel sistem, iar tehnologia știe direcția în care se îndreaptă, viteza și așa mai departe.

Cu alte cuvinte, dacă un șofer se pregătește să forțeze culoarea verde a semaforului, sistemul știe acest lucru și intuiește că va mări viteza. Ceilalți șoferi vor fi avertizați. Startup-ul susține că această tehnologie se va dovedi utilă, în primă fază, în intersecțiile extrem de aglomerate. Multe dintre acestea sunt deja prevăzute cu camere video.

Așa că Derq va putea încheia diverse parteneriate cu autoritățile locale. Se va folosi de aceste camere pentru a-și implementa propria tehnologie și pentru a face drumurile mai sigure.

Cât de utilă e tehnologia Derq

Reprezentanții startup-ului susțin că noua tehnologie poate fi aplicată și acum, dar poate fi îmbunătățită pentru modelele de mașini autonome. Există deja discuții în acest sens cu unii producători. Dar, pentru ca șoferii să primească alerte de la sistem, mașinile trebuie să fie prevăzute cu o antenă de V2X. Adică un sistem prin care autoturismul se poate conecta la tot ce este în jur.

Startup-ul crede că, în 2-3 ani, toate modelele vor fi prevăzute cu acest sistem din fabrică. Iar interes există chiar și acum. Germanii de la Volkswagen, de exemplu, au anunțat recent că vor implementa această tehnologie pe unele dintre modelele sale Golf, ce apar anul acesta. Asta înseamnă că VW Golf va putea trimite și primi alerte de la sisteme similare celui dezvoltat de Derq.

Sigur că șoferii trebuie să fie în continuare atenți. Dar vor primi un ajutor care se poate dovedi extrem de util în situații limită.