Țara cu milioane de români care folosesc WhatsApp vrea să-i pună să plătească pentru convorbirile de acasă

Țara cu milioane de români care folosesc WhatsApp vrea să-i pună să plătească pentru convorbirile de acasă

Spania vrea să taxeze aplicațiile de mesagerie și voce, precum WhatsApp. Astfel, WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram și altele sunt în vizorul Spaniei. Guvernul spaniol tocmai a anunțat o taxă pentru aplicațiile de mesagerie instantanee. La cererea operatorilor de telecomunicații, un proiect de lege vizează reglementarea sectorului începând cu anul viitor.

Ca parte a proiectului Spania Digital 2020-2025, guvernul spaniol pregătește așadar o taxă pentru aplicațiile de mesagerie. Totul a început cu criticile făcute de mai mulți operatori spanioli.

Telecomunicațiile se simt afectate de libertatea afișată de WhatsApp, Signal, Telegram sau Facebook Messenger, în timp ce activitățile lor sunt similare cu ale lor. Cu toate acestea, operatorii sunt strict supravegheați, impozitați și reglementați.

”Modul în care consumăm serviciile de comunicații s-a schimbat, iar condițiile concurențiale s-au schimbat în consecință”,  a declarat Roberto Sanchez, secretar de stat pentru Telecomunicații și Infrastructură Digitală, conform Profit.ro.

Proiectul de lege spaniol ia în considerare WhatsApp, Messenger și Telegram ca operatori

Companiile care obțin venituri de peste un milion de euro pe an vor fi supuse acestei taxe, care nu va depăși un euro pentru venituri brute de câte 1.000 de euro, potrivit proiectului de lege. Roberto Sanchez, secretar de stat pentru telecomunicații și infrastructuri digitale, consideră că servicii precum WhatsApp, extrem de popular în țară, au „schimbat modul în care consumăm serviciile de comunicații”.

Încă laconic, acest proiect de lege va fi examinat de Parlamentul spaniol în cursul celui de-al doilea trimestru al anului 2021. Nu este o premieră că o țară încearcă să impoziteze acest tip de servicii. În 2018, Uganda a introdus o taxă de 17 euro pentru toți utilizatorii WhatsApp, Messenger și Viber, pentru a combate răspândirea zvonurilor nefondate.

Deocamdată nu știm cum va include această factură WhatsApp, Messenger sau Telegram, servicii care nu sunt facturate utilizatorilor și rămâne de văzut cum va fi examinat acest proiect de lege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: