13 aug. 2020 | 12:05

Țara care ar putea deveni kilometrul zero pentru mașinile zburătoare

ACTUALITATE
Țara care ar putea deveni kilometrul zero pentru mașinile zburătoare

Guvernul japonez investește bani în dezvoltarea de mașini zburătoare cu scopul de a comercializa modul de transport futurist din 2023.

O serie de concepte de mașini zburătoare sunt dezvoltate pe tot globul, Airbus, Boeing și Uber fiind în top. Visul de a parcurge distanțe mai mici în vehiculele capabile de decolare și aterizare verticală (VTOL) este acum realitate – și acest lucru este valabil mai ales în Japonia.

SkyDrive din Japonia, unul dintre cele mai noi startup-uri de mașini zburătoare din țară, a dezvăluit recent un avion eVTOL elegant pentru două persoane, cu dimensiunea unei mașini, cu o autonomie de câteva zeci de kilometri la 100 de kilometri pe oră.

Compania speră să finalizeze primul său test de zbor în această vară

„Avem în vedere lansarea unui serviciu de taxi aerian în orașele mari, fie în Osaka sau în Tokyo, cu zboruri inițiale peste mare, deoarece ar fi prea riscant să zburam deasupra multor persoane dintr-o dată”, a declarat directorul general al SkyDrive, Tomohiro Fukuzawa, fost inginer la Toyota.

Startup-ul intenționează să înceapă cu călătorii dus-întors în diferite stațiuni, inclusiv Universal Studios Japan. „Modelul inițial va zbura practic pe pilotul automat, dar nu este autonom 100%, deoarece un pilot ar trebui să îl manevreze în caz de urgență, de exemplu”, a spus Fukuzawa.

Scopul startup-ului este de a vinde cel puțin 100 de vehicule până în 2028, fiecare pentru costul unei „mașini scumpe”, potrivit CEO-ului.

Poate sună puțin SF și te duce cu gândul la Harry Potter, însă celebrul stat New Hampshire tocmai a adoptat o lege care să-ți permită să conduci o mașină zburătoare – asta când îți vei permite una, desigur.

Legea, subliniază CNET, nu permite ca mașinile care zboară să se ducă efectiv pe cer și nici nu le permite să decoleze sau să aterizeze pe drumurile publice. De asemenea, nu poți cumpăra încă o mașină zburătoare, deși un număr tot mai mare de startup-uri și companii mai mari spun că lucrează la ele. Dar, odată ce vehiculele vor fi scoase la vânzare – încă un vis îndelungat în aviație – legea îți va permite să conduci pe drumurile statului, lege despre care parlamentarii spun că nu era în vigoare anterior.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele