14 iul. 2020 | 08:00

Știrile false și sabotarea libertății presei, provocate de ”efectul Trump”: avertismentul ONU

ACTUALITATE
Știrile false și sabotarea libertății presei, provocate de ”efectul Trump”: avertismentul ONU

Consecințele pe termen ale guvernării lui Donald Trump încep să se resimtă în fiecare colț al mapamondului, conform unui raport recent al ONU.

David Kaye este raportor special al Organizației Națiunilor Unite. Din această poziție, are acces la o serie de informații sensibile pentru a-și forma o opinia avizată când vine vorba de politica externă, la nivel global. În opinia sa, Casa Albă nu a atacat niciodată libertatea presei, cum s-a întâmplat în perioada mandatului lui Donald Trump.

Kaye este atât de încrezător că o mare parte dintre problemele legate de conspirații pe care le întâmpinăm la ora actuală sunt provocate de președintele SUA, încât a numit fenomenul ”efectul Trump”. La fel ca oamenii din diferite colțuri ale mapamondului, oficialul ONU speră că lucrurile se vor îndrepta din momentul în care Donald Trump nu se va mai afla în Casa Albă.

Ca referință, raportorul special al ONU a făcut mai multe declarații acide în ultima perioadă pentru că se află pe ultima sută a mandatului său de șase ani. Se încheie luna aceasta.

„În mod clar problema din ultimii patru ani a fost modul în care acest președinte se adresează presei: modul în care denigrează mass-media, denigrează libertatea de exprimare”, a spus el jurnaliștilor de la Geneva. De unul singur, Trump nu a fost doar critic față de reporteri, dar a facilitat răspândirea ”dezinformării” și s-a axat, în mod exclusiv, pe parteneriat cu organizații media conservatoare.

În contrast cu consensul internațional, un oficial al Casei Albe a încercat să-l contrazică pe David Kaye. „Nicio altă administrație nu a fost la fel de transparentă ca cea a președintelui Trump și ne așteptăm ca toate știrile să fie corecte și corecte”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Revenind însă la poziția oficială a ONU când vine vorba de administrația Trump, lucrurile sunt clare, mai ales dacă discutăm de libertatea presei. „Există în mod clar un efect Trump, unul foarte negativ”, adăugând că administrațiile americane anterioare au fost mai critice cu privire la atacurile asupra presei, cum ar fi uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. El a adăugat că administrația Trump a creat o cultură globală a permisivității abuzului jurnaliștilor.

„Din păcate, adesea, sub pretextul de a încerca să restricționeze dezinformarea, guvernele au apelat la instrumente vechi de blocare a fluxului liber de informații”, a spus el, fără a numi anumite țări. Singura referință critică a lui Kaye, în afara evenimentelor din SUA, a fost la adresa administrație chineze. Oficialul a atras atenția asupra „abordării extrem de represive a Chinei în ceea ce privește libertatea de exprimare” și a cerut rezistență la această abordare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele