26 feb. 2020 | 07:33

Șoc și groază: coronavirus sau drama celor 1.000 de zvonuri

ACTUALITATE
Șoc și groază: coronavirus sau drama celor 1.000 de zvonuri
Screenshot din documentarul Pandemic / Netflix

Într-un univers paralel, internetul ar fi fost cel mai bun instrument pentru a preveni răspândirea de panică bazată pe dezinformare și știri false. În lumea în care trăim însă, coronavirus e monetizabil prin clickuri, iar în fața banului, totul pălește.

În urmă cu ceva timp, circula pe internet o memă conformă căreia orice căutare pe Google despre simptomele unei boli duce inevitabil la cancer.

Dacă te doare genunchiul stâng sau te-ai trezit cu gâtul amorțit, te afli cam la cinci clikuri pe internet de un diagnostic cu o afecțiune fatală. În această frumoasă perioadă de tranziție între o iarnă care nu a existat și o primăvară care ne va surprinde precum un ou Kinder, se întâmplă exact același lucru cu coronavirus.

Indiferent câte articole lucide ar exista pe internet, cu statistici clare și informații formulate într-o manieră coerentă, pentru fiecare dintre ele există zece menite să semene panică, traume și, eventual, să te încurajeze să te pregătești de apocalipsă. Nu de alta, dar ne aflăm în mijlocul unui set de circumstanțe în care știrile false tind să fie imposibil de diferențiat de cele adevărate.

Nu mai există surse de informare valide ușor de identificat.

Acum câțiva ani, ai fi spus că știrile false se propagă doar în grupuri de Facebook sau prin mesaje de WhatsApp. Acum, au devenit atât de omniprezente în fiecare colțișor al online-ului, încât ajung să fie dezmințite prin comunicate oficiale de la Ministerul Sănătății, iar fărâma de adevăr din spatele lor este explicată în conferințe ale Ministerului de Interne. 

Partea cu știrile false: clickbaitul care te face să renunți la internet

Începem de la money.ro, unde a apăut o știre cu titlul ”Primul caz de CORONAVIRUS în România. În București!” Dacă această informație bazată ”pe surse” nu era suficient de dramatică, subtitlul include bomba care îți plantează cea mai periculoasă sămânță, în opinia mea. ”Coronavirusul a intrat în București. Autoritățile neagă!”.

Cu alte cuvinte, ai grijă de unde îți iei informațiile, pentru că autoritățile încearcă să te mintă pe marginea acestui subiect incredibil de important.

De ce ai crede oficialii din guvern, când o sursă care a preferat să-și păstreze anonimatul îți atrage atenția asupra unei fete bolnave dintr-o multinațională? Nu mai bine trântești un titlu cu semnul exclamării care spune ”Autoritățile neagă!”, dar subînțelesul este că autoritățile te mint sau te dezinformează.

Deși la momentul redactării acestui articol nu există niciun caz confirmat de coronavirus în România, în știrea cu pricina, publicată luni, se menționa foarte clar diagnosticul unei fete dintr-o multinațională. ”Angajații unei multinaționale din București vor fi testați medical marți, 25 februarie, pentru că una dintre colege a fost infestată cu virusul Covid-19, au declarat în exclusivitate pentru money.ro surse apropiate firmei in cauză care nu au dorit să își dezvăluie identitatea. Din motive de HR, angajaților nu li s-a spus despre cine e vorba. Însă conducerea a fost înștiințată că persoana în cauză a fost dovedită că a contactat virusului și că nu mai este o bănuială.”

Până la finalul zilei, știrea de mai sus a beneficiat de o actualizare prin care este dezmințită informația. Continuă să fie însă online, cu același titlu și subtitlu, generând în continuare clickuri.

Între timp, când oamenii sunt atât de vulnerabili psihic și petrec mult mai mult timp în online încercând să afle informații utile pe marginea coronavirus ajung la alt caz fictiv de coronavirus, de această dată la Craiova. Respectiva informație desprinsă dintr-un grup de pe Facebook a fost promovată cu interes de către Adevărul. Titlul, la fel de inspirat ca primul de mai sus, nu las loc de interepretări. Isterie totală la Craiova: „Avem primul caz de coronavirus şi autorităţile îl ţin ascuns!“.

Într-un univers al pasionaților de jurnalism, faptul că referința la ”autoritățile îl ține ascuns!” este trecută în ghilimele înseamnă că aceea nu e o informație pe care să o luăm de bună. E un citat desprins de undeva și atât. Din păcate, 95% dintre cititori nu au cunoștințe de deontologie jurnalistică, se sperie, trimit știrea mai departe fără să o citească până la capăt și, mai mult decât atât, își pierde încrederea în autorități. În opinia mea, această particularitate de la final este cea mai importantă.

„…Din surse neoficiale, o cunoştinţă mi-a transmis că o femeie care s-a întors aseară cu acel avion, s-a prezentat de dimineaţă cu simptome specifice virusului şi a fost trimisă deja de la Victor Babeş spre Timişoara. Nu spun mai multe până nu va apărea oficial, dar e de rău!”, a scris Adrian Lică pe grupul de pe Facebook „Eşti din Craiova dacă…”, se arată în știrea de pe Adevărul. Partea bună este că, la final, este menționată replica autorităților care au dezmințit faptul că ar fi vorba de un bolnav de coronavirus. Mai mult decât atât, femeii cu pricina, i s-a prescris o rețetă și a fost trimisă acasă. ”Nu trebuie să intrăm în panică”, a declarat prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu. Mă tem însă că era deja prea târziu.

”Transmite mai departe, dacă îți pasă de viața semenilor tăi”

Tot pe parcursul zilei de luni, s-a dat startul viralelor cu sfaturi care să-ți ridice părul pe mână. Ca de obicei, sursa nu era foarte clară, dar cu litere de-o șchioapă, întregul amalgam de informații dubioase era trecut ca provenind de la Ministerul Sănătății. Nu era așa, iar oficialii instituției au ținut să dezmintă respectiva colecție de ”sfaturi” și să încurajeze oamenii să-și ia informațiile de pe site-urile oficiale.

În cazul în care vrei să parcurgi textul cu pricina, este disponibil mai jos, de dragul amuzamentului și pentru a ști ce să nu distribui niciodată pe Facebook, WhatsApp sau orice altă rețea socială.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România ! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat.

Răspândirea sa din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă !!!

Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute.

Bea 50-80cc apă caldă sau ceaiuri antigripale, 30-50cc pentru copii, în funcție de vârstă. De fiecare dată când simți că gâtul este uscat, nu așteptați, țineți apa în mână. Nu bea mult odată, deoarece nu ajută, ci continuă să mențineți gâtul umed.

Până la sfârșitul lunii martie 2020, nu mergeți în locuri aglomerate, este bine ca să nu vă deplasați nici din localitatea dumneavoastră în altă localitate, evitați orice locuri aglomerate ( magazine , baruri , spitale , biserici , orice loc public), autobuze etc. Purtați măști, după cum este necesar, în special în tren sau în transportul public Evitați mâncarea prăjită sau picantă și consumați multă vitamina C și alte multiviamine cu multiminerale pentru întărirea sistemului imunitar ! Consultați lămîi , usturoi și multe ceaiuri fierbinți!

Simptomele ( descrierea ) sunt:
1. febră mare repetată;
2. tuse prelungită după febră;
3. Copiii și persoanele peste 60 de ani sunt predispuși !!!
4. Adulții se simt de obicei neliniștiti, agitați , nervoși , dureri frcvente de cap și în principal probleme legate de căi respiratorii;
5. Dureri musculare , abdominale , epuizare fizică exagerată , senzația tot timpul de frig chiar dacă în cameră este cald. Somnolență. Este extrem de contagios dar simptomele adevărate apar după 7 sau chiar 21 de zile De la contagiune!(când este de fapt foarte târziu pentru că după contagiune bolnavul contaminat , ne simțind nici un simptom al bolii , circulă și mai contaminează și alte persoane)!

Transmiteți ca mesaj public dacă vă pasă de viața umană a semenilor voștri! „

Nu-mi dau seama exact cine câștigă din propagarea acestor mesaje și ce, dar tot dezinformarea se cheamă și trebuie tratată ca atare, cu o doză semnificativă de ignoranță. Știu că este dificil și nimeni nu are chef sau timp de dezbateri pe internet, dar încercați să atrageți atenția celui sau celei care va trimis acest mesaj că este complet eronat, fără vreo bază medicală și, cu siguranță, nu provine de la Ministerul Sănătății.

Ca de obicei, salvarea vine de la Biserica Ortodoxă Română care știe despre coronavirus

Patriarhul Daniel Biserica Ortodoxa Romana

Data viitoare când încerci să porți o dezbatere cu un anti-vaccinist, ai în vedere sfaturile oferite de un oficial al BOR pentru prevenirea și tratarea infecțiilor cu coronavirus. În contextul în care o mare parte din populație își ia informațiile despre tratamente medicale de la biserică, în loc de medici, ce pretenții poți să ai de la un prieten care refuză să-și vaccineze copilul pentru că ”a citit un articol pe internet”.

Sfaturile bisericești legate de coronavirus au venit de la Episcopul Siluan al Italiei, o episcopie care activează în subordinea Bisericii Ortodoxe Române. Mesajul a fost făcut public duminică, 23 februarie, când au apărut foarte multe informații despre îmbolnăviri cu coronavirus pe teritoriul Italiei.

„Întemeindu-ne pe tradiţia de veacuri a Bisericii lui Hristos, le recomandăm credincioşilor:

  • Să se încredinţeze, în rugăciune, pe ei înşişi, pe toţi cei dragi şi pe toţi oamenii aflaţi în suferinţă, purtării de grijă a lui Dumnezeu Atotţiitorul Care nu ne încearcă peste puterile noastre;
  • Să se însemneze, zilnic, cu semnul Crucii, pe ei înşişi şi pe copiii lor, şi să-şi însemneze cu semnul Crucii mâncarea şi băutura, acasă sau la locul de muncă;
  • Să se ungă (pe sine şi pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului şi a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului şi pe mâini;
  • Să bea, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, Apă Sfinţită (Agheasmă) şi să-şi stropească locuinţele, în semnul Crucii;
  • Să aibă încredinţarea că, de fiecare dată când se împărtăşesc cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, o fac spre tămăduirea sufletului şi a trupului;
  • Să rostească adesea rugăciunea Tatăl nostru, cu gândul la toţi cei aflaţi în suferinţă sau care sunt cuprinşi de nelinişte şi de teamă;
  • Să cheme în apărare şi ajutor Numele Domnului, zicând mereu: Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi şi toată lumea Ta;
  • Să citească, după putinţă, Paraclisul Maicii Domnului, pomenindu-i pe cei bolnavi, cu încredinţarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este grabnic ajutătoare.

Partea bună este că în același mesaj publicat de Adevărul, credincioși sunt rugați să respecte toate recomandările autorităților. Partea proastă este că acel detaliu se va pierde printre recomandările de ungere cu mir și aghiazmă.

Replica oficialilor din Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne

Coronavirus China

Luni seară, din cauza informațiilor dezastruoase care s-au propagat pe internet în 24 de ore, mai rău decât coronavirus în provincia Hubei, Ministerul Sănătății și Internelor au fost nevoiți să susțină o conferință de presă. Ca să-ți dai seama în ce lume trăim, o mare parte din acea întâlnire cu jurnaliștii a fost petrecută pentru a dezminte zvonuri.

S-a atras atenția și asupra faptului că nu există cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre și că, cel puțin în teorie, România este pregătită cu centre de carantină pentru posibilii bolnavi. În același context, Raed Arafat a rugat populația să nu se mai informeze de pe Facebook, ci să urmărească doar informațiile din ziare cunoscute sau de la instituțiile statului. Marcel Vela, ministrul de Interne, a promis că se va realiza un centru de informare pentru toate datele necesare despre coronavirus.

Din păcate, ne confruntăm cu un război al dezinformării, iar discernământul în procesarea informațiilor care ne copleșesc din toate părțile este mai important ca niciodată. Dacă vrei să vezi câți bolnavi de coronavirus există la nivel global, câți s-au vindecat sau au decedat după infectare, există un site dedicat acestui scop accesibil la această adresă.

În final, nimeni nu ignoră gravitatea coronavirus și nici nu ar trebui să o facă. Virusul este unul grav și se răspândește cu o foarte mare ușurință. În același timp însă, merită avut în vedere faptul că oamenii se pot vindeca de coronavirus și majoritatea celor care și-au pierdut viața după infectare au făcut-o din cauza faptului că mai sufereau și de alte boli la momentul respectiv. Un sistem imunitar slăbit este mai vulnerabil decât unul sănătos și puternic.

Copiii până la vârsta de 9 ani nu s-au îmbolnăvit și, cu siguranță, nu au murit din cauza virusului. Nu este prima oară când umanitatea se confruntă cu o epidemie, dar, cu siguranță, un grad sporit de panică nu este favorabil nimănui.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele