Cât de tare îți afectează sistemul imunitar faptul că stai atât de mult în casă
Sistemul imunitar este important pentru a te proteja de virusuri, însă acesta pare că se deteriorează pentru că stai foarte mult în casă.
În România a fost decretată starea de urgență pe 16 martie. De atunci, circulația a fost limitată și oamenii au fost obligați să petreacă mult mai mult timp acasă decât ar face-o de obicei. O parte semnificativă a lucrat de acasă în perioada asta, ceea ce înseamnă că mulți oameni n-au ieșit decât la cumpărături pe toată durata restricțiilor de circulație care au durat aproximativ două luni.
Deși aceasta a fost cea mai inteligentă modalitate prin care să se protejeze atât pe ei, cât și pe cei din jur, de contractarea noului virus, statul acasă pare că ar avea, totuși, efecte negative asupra corpului uman. Mai concret, pare să fi afectat, într-o oarecare măsură, sistemul imunitar al oamenilor.
Astfel, chiar dacă statul în casă ne-a redus șansele de a fi expuși la coronavirus, este posibil să fi avut un efect mai puțin evident asupra sistemului nostru imunitar, lăsându-ne mai vulnerabili la alte infecții.
Cât de importantă este lumina pentru corpul uman
Corpul uman a fost creat pentru a supraviețui pe o planetă cu un ciclu alternativ de lumină și întuneric. De fapt, corpurile noastre au nevoie de lumina Soarelui. Unul dintre cele mai evidente exemple este producerea de vitamina D, ca răspuns la expunerea la razele ultraviolete UVB. Această doză zilnică de vitamina D ne poate ajuta să ne întărim oasele și dinții, dar are și un efect asupra celulelor noastre imune.
Vitamina D permite macrofagelor din plămânii noștri – o primă linie de apărare împotriva infecțiilor respiratorii – să producă o peptidă antimicrobiană numită catelicidină. Aceasta face parte din sistemul imunitar și ucide bacteriile și virusurile în mod direct. De asemenea, modifică activitatea altor celule imune, cum ar fi celulele B și T, care orchestrează răspunsurile imune pe termen mai lung. Persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D prezintă un risc mai mare de infecții ale tractului respirator, precum gripa.
Cercetătorii cercetează acum dacă vitamina D ar putea reduce chiar și riscul unor complicații severe asociate cu COVID-19. De altfel, o echipă de cercetători din cadrul Trinity College Dublin a publicat date care sugerează că populațiile europene cu cele mai mari rate de deces din cauza noului virus, inclusiv Spania și Italia, au cele mai mici niveluri de vitamina D. Dacă acest lucru ți se pare ciudat, având în vedere faptul că aceste țări sunt foarte însorite, ține cont de faptul că oamenii cu pielea mai închisă la culoare au nevoie de mai multă expunere la Soare pentru a produce suficientă vitamina D.
Evident, acesta nu este singurul motiv pentru care anumite țări au avut un număr atât de mare de decese cauzate de COVID-19, însă este un factor.
Cum afectează statul acasă sistemul imunitar
Pe lângă faptul că în perioada de izolare și carantină nu ne-am expus suficient de mult la Soare, cel mai probabil, nu am făcut nici suficiente exerciții fizice. Deși nu există date științifice care dovedesc că exercițiile fizice obișnuite fac mai puțin posibilă îmbolnăvirea de COVID-19, diverse studii sugerează că mișcarea ne îmbunătățește capacitatea de apărare împotriva altor infecții virale, inclusiv gripa și răceala comună. De asemenea, contibuie și la creșterea răspunsului imun la vaccinare.
Pe de altă parte, studiile arată că petrecerea de timp în afara casei și comunicarea cu alți oameni poate contribui la reducerea stresului și a singurătății. Este posibil ca copacii să ne afecteze mai direct sistemul imunitar: mai multe studii sugerează că petrecerea câtorva zile într-o pădure duce la creșterea numărului și a activității celulelor noastre imune care detectează și ucid agenții patogeni.
Ieșirea în aer liber poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului nostru. Perioada aceasta, petrecută în casă, ne-ar fi putut perturba ritmurile circadiene. Ritmul circadian este, de obicei, ținut sincronizat la momentul zilei când suntem în aer liber prin acțiunea luminii strălucitoare care lovește un set de celule sensibile la lumină din spatele ochiului. Lumina interioară este, de obicei, prea scăzută pentru a putea face acest lucru. Astfel, dacă nu ieși la lumină o perioadă prea lungă, aceste ritmuri pot deveni perturbate, ducând la somn perturbat. Aceste lucruri au fost asociate, în mod indirect cu un răspuns redus în ceea ce privește sistemul imunitar al corpului uman.