Se dau bani în plus pentru sute de mii de români, dar și vaccinare gratuită. Cine sunt cei care vor beneficia de această facilitate

Se dau bani în plus pentru sute de mii de români, dar și vaccinare gratuită. Cine sunt cei care vor beneficia de această facilitate

Senatul a votat, în calitate de for decizional, o lege de care vor beneficia mii de români. Ei vor primi bani în plus, dar vor beneficia și de vaccinare gratuită.

Senatul a votat, miercuri, în calitate de for decizional un proiect de lege care prevede acordarea unor indemnizații speciale profesorilor din România. E vorba, între altele, de o indemnizație anuală în echivalent a două salarii minime brute pe țară, pentru achiziția de materiale didactice, precum și de vaccinare gratuită.

Totodată, cadrele didactice care se titularizează în mediul rural vor beneficia de o indemnizație de instalare reprezentând 3 salarii minime brute pe economie, în timp ce cadrele didactice cu o vechime în învățământ de peste 30 de ani vor primi, la pensionare, o indemnizație reprezentând 1 salariu minim brut pe economie.

Numai că o astfel de lege înseamnă bani extrem de mulți care trebuie să plece din bugetul și așa afectat de criza generată de pandemia de coronavirus. Impactul bugetar al acestor măsuri se ridică la peste 1 miliard lei.

Mii de profesori vor lua bani în plus și se vor putea vaccina gratuit

Proiectul din Senat vine să amendeze o OUG din domeniul educației, dar amendamentele au fost preluate, de fapt, dintr-un proiect al PSD depus anul trecut. Inițiativa a trecut tacit de Camera Deputaților și  urma să ajungă la Senat.

Acum, au fost împrumutate aceste idei.  Ce prevede forma finală a legii?

  •  ”personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, din fonduri alocate de labugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv-educativ”, e una dintre prevederi.
  • De asemenea, personalul din învățământul superior va putea beneficia de aceste drepturi pe baza aprobării senatului universitar. Atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel superior, profesorii vor beneficia și de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, din fonduri asigurate de la bugetul Ministerului Educației.

Mai mult, la pensionare, profesorii cu vechime de cel puțin 30 de ani în învățământ vor primi o indemnizație specială. Astfel, ”cadrele didactice cu o vechime efectivă în învățământ de peste 30 de ani beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizație în cuantum reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării”.

Citește și: