Se schimbă măștile de protecție din România: cum știi care sunt ”alea bune”
Multe dintre măștile care se comercializează în România nu te protejează de infecțiile cu coronavirus. Nu sunt conforme cu standarde internaționale stabilite pentru astfel de echipamente. Există însă o soluție.
În urmă cu câteva zile, ministrul Economiei a atras atenția asupra faptului că aproximativ jumătate din măștile aflate în comerț nu sunt eficiente în a te proteja împotriva unor eventuale infecții cu Covid-19. Nu a durat mult până când a fost aspru criticat în mediul online pentru că a făcut o constatare îngrijorătoare fără să ofere o soluție sau să inițieze un proiect în acest sens.
Între timp, cazul a fost trimis către ANPC. Acum, raportul cu neregulile constatate în privința măștilor de protecție de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este trimis Parchetul General, afirmă ministrul Economiei, Virgil Popescu. Pe lângă retragerea multor produse de pe piață și alocarea de amenzi în valoare de 18 milioane de lei, ministrul Economiei a anunțat că va obliga comercianții să asocieze etichete explicative produselor pe care le comercializează, dacă nu sunt conforme cu standarde de protecție internaționale.
„Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a scris Popescu, joi, pe Facebook.
Pe parcursul zilei de joi, ANPC a emis și un ordin prin care stabilește modul de etichetare al măștilor aflate în magazine. Pentru măștile care nu se încradrează în standarde și nu îndeplinesc condițiile de calitate, etichetele trebuie să conțină precizarea că aceste produse nu protejează împotriva COVID-19. De asemenea, nu vor putea fi vândute ca sub denumirea de „măști de protecție”, ci ca produse de „acoperire a feței”. Astfel, oamenii vor cumpăra aceste produse în cunoștință de cauză.
În final, sfatul ministrului este să vă orientați către măști românești. Acestea au fost testate și nu s-au înregistrat nicio neregulă. „Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Popescu.