Se dau bani de la stat pentru sute de mii de români: Guvernul ar da până la 2.000 de lei. Care sunt condițiile?

Se dau bani de la stat pentru sute de mii de români: Guvernul ar da până la 2.000 de lei. Care sunt condițiile?

Finalul stării de urgență vine cu o problemă imensă pentru sute de mii de români. Guvernul a anunțat că are în lucru un proiect.

Pe parcursul stării de urgență au fost anulate sau suspendate numeroase contracte de muncă. Pentru cele suspendate, Guvernul a anunțat că susține șomajul tehnic. Asta înseamnă maximum 75% din salariul mediu brut (5.429 lei), adică aproximativ 4.070 de lei. Însă la finalul stării de urgență oprește și Guvernul acest ajutor.

Pe fondul îngrijorării creșterii șomajului, Ministerul Muncii a anunțat că discută posibilitatea de a plăti o parte din salariul angajaților companiilor care revin din șomaj tehnic, dar discută și și măsura prelungirii şomajului tehnic în domeniile în care activitatea nu se va putea relua imediat ce expiră starea de urgență la 15 mai.

„Aceasta este una din măsurile pe care le avem în calcul: prelungirea şomajului tehnic pentru aceste zone. Nu este luată încă o decizie. E o măsură pe care încă o evaluăm şi în decursul acestei săptămâni vom lua decizia şi o vom comunica public. Dincolo de această categorie ne gândim la o serie de măsuri active pentru cei care încet-încet îşi reiau activitatea parţial sau total după data de 15 mai.”
Alin Ignat, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, pentru Digi24

Câți bani ar putea da Guvernul pentru cei care nu pot reveni la muncă din 15 mai?

La 30 aprilie 2020, erau 725.200 de contracte individuale de muncă suspendate. Alte 276.459 de contracte au fost încetate. Cele mai afectate industrii au fost cea prelucrătoare, cea de comerț și HoReCa.

Noile măsuri despre care vorbește Ministerul Muncii nu s-ar ridica la valoarea de până acum (maximum 75% din salariul mediu brut). După cum a spus Ignat, Ministerul ia în calcul să acopere o parte din salariile angajaţilor companiilor care revin în activitate

„Ne gândim să acoperim un procent din salariile acestor angajaţi care revin practic din şomajul tehnic. […] Acest cuantum va fi stabilit în zilele următoare într-o consultare şi cu patronatele şi cu sindicatele, pentru că suntem în fiecare zi în legatură cu partenerii sociali.”
Alin Ignat

Salariul mediu net în România este de aproape 3.180 lei. Astfel, 75% ar însemna maximum 2.400 de lei. Conform declarațiilor secretarului de stat, parțial ar putea însemna până la 2.000 de lei. Deocamdată, nu avem niciun procent exact. Dar, dat fiind că în prezent Guvernul dă maximum 2.400 de lei, e de așteptat ca noua măsură să vină cu un procent considerabil mai mic, eventual de 60% din salariul mediu net sau chiar 50%.

Vom avea date mai concrete pe parcursul săptămânii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: