Scrisoarea deschisă a artiștilor români, devenită virală: ce vor Delia, Smiley sau Carla’s Dreams

Scrisoarea deschisă a artiștilor români, devenită virală: ce vor Delia, Smiley sau Carla's Dreams

Un grup de nu mai puțin de 90 de artiști cunoscuți din România au publicat o scrisoare deschisă la adresa autorităților de la București, în speranța obținerii unui ajutor financiar.

Printre industriile îngropate de pandemie, se numără și cea a divertismenului, de la solist până la sunetist, de la comediant până la organizator de evenimente. În acest context, Guvernul tocmai a adoptat o schemă de ajutor financiar pentru sectorul cultural. Aceasta include o serie stufoasă de oameni din industria divertismentului, cu excepția, în mod șocant, a artiștilor efectivi.

Din acest motiv, peste 90 de artişti români, printre care se numără Delia, Antonia, Carla’s Dreams, Connect-R, Florin Ristei, Horia Brenciu, Inna, Loredana, Paula Seling, Smiley, Ştefan Bănică, Vama şi Voltaj, le-au adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. În documentul pe care îl poți citi mai jos, solicită includerea artiştilor în schema de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural.

În document, se menționează cât se poate de explicit faptul că ”existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști”. Scrisoarea deschisă a apărut pe pagina de Facebook a mai multor artiști.

„Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului.

Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri.

Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”, se atrage atenția în postarea devină virală.

Printre semnatari, se numără Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcţia 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroşanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeş, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ştefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.

Citește și: