Schimbări majore în Schengen: cum s-ar putea schimba circulația românilor în Europa
În teorie, pentru că România face parte din Uniunea Europeană, am câștigat câteva beneficii legate de libera circulație, dar absența țării noastre din spațiul Schengen continuă să fie o problemă.
Pandemia de coronavirus și, mai ales, circulația pe timp de pandemie, a readus în actualitate o serie de probleme legate de libera circulație pe bătrânul continent. Într-un raport recent al Euronews se atrage atenția asupra situației foarte delicate în care se află câteva țări din Europa și de ce oamenii de acolo vor întâmpina mai multe probleme dacă vor să iasă din țară.
Pornind de la definiția spațiului Schengen și de la faptul că România, Bulgaria și Croația nu sunt incluse, în același reportaj se atrage atenția asupra experienței europarlamentarului Dacian Cioloș de acum câteva săptămâni. Ca referință, Cioloș s-a chinuit destul de mult să ajungă cu mașina din România la Bruxelles.
Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, recomandările sale pentru redeschiderea frontierelor și mai multe țări lucrează la acest plan. Însă executivul comunitar susține că trebuie evitată orice măsură discriminatorie. „Când vine vorba de deschiderea zonelor de turism, călătorii și ospitalitate, am fost foarte clari în recomandările noastre – nu există nicio posibilitate de discriminare. Fiecare măsură trebuie să se bazeze pe recomandările noastre și trebuie să fie nediscriminatorie”, a transmis Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Până când România, Bulgaria și Croația nu vor face parte din spațiul Schengen, vom vedea în continuare blocaje la granițe, oameni îngrămădiți și o serie de tentative de ”a înșela sistemul”. Din fericire, există mai multe voci din Parlamentul European care cochetează cu aderarea țării noastre la Schengen, după ce au văzut ce înseamnă să te confrunți cu granițe închise în pandemie. „Acesta este momentul pentru a transmite un mesaj politic tuturor acestor cetățeni ai UE care încă stau la porțile Schengen. Trebuie să fie tratați la fel ca ceilalți”, a susținut Dragoș Tudorache, europarlamentar liberal român.
Conform celor de la Euronews, există deja un consens legate de aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen, dar țării precum Franța și Olanda au împiedicat acest lucru.