Wuhan ne arată că viața va arăta altfel, chiar și după ridicarea restricțiilor
În urma crizei actuale, întreaga lume ar urma să treacă printr-o serie de schimbări care vor ajunge să devină, de fapt, norme.
În contextul crizei actuale, e clar că lumea s-a schimbat. Totuși, chiar și după terminarea crizei și ridicarea restricțiilor, lumea nu va reveni cu totul la normal, pentru că în jurul nostru vor fi vizibile schimbări pe termen lung. În toate țările, cetățenii așteaptă cu nerăbdare momentul în care restricțiile vor fi ridicate și se vor putea întoarce la viața normal. Numai că acesta nu va fi neapărat cazul.
Wuhan, orașul din China de unde a izbucnit pandemia, este exemplul perfect. Felul în care se desfășoară lucrurile acum în oraș ne arată că va mai dura ceva până lumea va reveni la normal. Autoritățile au relaxat aici restricțiile de circulație în 8 aprilie, asta după o carantină care a durat 76 de zile. Atât locuitorii, cât și întreprinderile locale au aflat destul de repede că redeschiderea oficială a orașului va fi, de fapt, dureros de lentă.
În ciuda ridicării celor mai stricte legi, multe magazine sunt încă închise, restaurantele doar livrează mâncarea, iar cetățenii încă poartă echipament de protecție atunci când ies afară și încearcă să se evite unul pe celălalt.
Wuhan a trecut printr-o serie de schimbări, acum încearcă să-și revină după criză
Jurnaliștii CNN au mers în orașul chinez pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile acolo după ce, la nivel teoretic, criza a luat sfârșit în zonă.
Focarul inițial a fost detectat în acest oraș undeva la jumătatea lunii decembrie, iar pe măsură ce focarul s-a agravat, orașul și-a închis granițele către restul Chinei pe 23 ianuarie, în încercarea de a controla răspândirea virusului. Practic peste noapte, viața locuitorilor s-a dat peste cap și au existat schimbări majore. În unele părți ale orașului, oamenii au fost închiși în casele lor timp de câteva luni, fără să le poată părăsi vreo secundă. Au început astfel să se bazeze exclusiv pe serviciile de livrare pentru alimente și alte necesități.
Autoritățile locale sunt dornic să reia activitatea normală cât mai repede posibil, întrucât Beijingul pune presiune pe provincii pentru a contribui la creșterea economiei. Astfel, și orașul Wuhan s-a deschis, însă capitalei provinciei Hubei, cu 11 milioane de locuitori, i-ar putea lua ceva mai mult să-și revină (din punct de vedere economic și nu numai) după carantina impusă.
Ce se întâmplă în oraș după ridicarea restricțiilor
Deși nu mai există atât de multe restricții în oraș, nu toate afacerile s-au deschis. Potrivit CNN, în imaginile surprinse de jurnaliști în 21 aprilie, cam jumătate dintre afacerile locale din oraș erau închise. De exemplu, niciun centru de fitness sau cinematograf nu este disponibil pentru public și nu s-a anunțat o dată în care acestea s-ar putea redeschide.
Unele magazine s-au redeschis, însă și-au schimbat modelele de afaceri. Lanțuri importante precum Starbucks, McDonald’s, Burger King, KFC și Pizza Hut se numără printre brandurile care împiedică clienții să intre în spațiile lor. În schimb, tabelele sunt instalate la vitrine și personalul aduce aici comenzile clienților.
Shaun Roache, economist-șef din în cadrul S&P Global Ratings dă exemplu orașul, pentru că a acționat rapid și drastic în încercarea limitării răspândirii virusului. Chiar dacă măsurile au costat destul de mult economie, ar putea duce la o redeschidere mai rapidă. Dintre toate, acele afaceri care oferă servicii își vor reveni cel mai greu, spune Roache.
O altă criză care a schimbat lumea
Mulți au comparat focarul de COVID-19 cu tragedia de la turnurile gemene din SUA din 11 septembrie. Asta atât din cauza morților tragice, dar și din punct de vedere al repercusiunilor economice. Un alt lucru similar va fi reprezentat de schimbările care se vor impune în lume, în urma crizei. Atentatele din 11 septembrie 2001 au schimbat semnificativ felul în care au început să se desfășoare lucrurile în lume.
Una dintre cele mai semnificative schimbări a fost cea din cazul călătoriei cu avionul. Înainte de 9/11 nu se punea problema scanărilor corporale atunci când treceai de securitatea din aeroport și foarte rar erai controlat de către agenții de securitate. În plus, aveai voie în bagaje cu lichide, brichete, dar și cu cuțite mai scurte de zece centimetri. În urma atentatelor, lucrurile s-au schimbat dramatic și s-a început impunerea mulțimii de restricții pe care le ai când călătorești cu avionul în prezent, pentru siguranța ta.
Lumea va suferi schimbări după pandemia de COVID-19
În mod similar, o serie de lucruri ar urma să se schimbe și după pandemia care a afectat toată planeta. Este posibil ca pe viitor să vedem un efort similar în lume, din acest punct de vedere. Astfel, cel mai probabil, se vor depune eforturi în sporirea abilității de a lupta împotriva bolilor infecțioase. De exemplu, monitorizarea sănătății oamenilor pe aeroporturi, la evenimente sportive și concerte sau chiar baruri și restaurante ar putea deveni o normă în societate.
Am putea vedea schimbări și în spitale. Pe viitor, autoritățile și-ar putea da seama că dotarea corespunzătoare a acestora este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-ar putea face pentru sănătatea oamenilor. Astfel, vom putea vedea spitale mai dotate, cel puțin măcar atunci când vine vorba de echipament de protecție eficient și suficient.
De asemenea, nu e exclus să vedem schimbări inclusiv în felul în care interacționăm cu alți oameni. E posibil ca pe viitor să nu mai fi atât de dornic să dai mâna cu orice persoană pe care o cunoști sau să-ți pupi vecina care vine din Italia.
Acestea sunt doar câteva dintre schimbările pe termen lung pe care le-am putea vedea în lume. Pandemia de COVID-19 nu va fi doar o perioadă prin care am trecut la un moment dat ci, cel mai probabil, va fi o etapă definitorie pentru viitor. Iar chiar și atunci când criza se va fi încheiat, schimbările produse de aceasta vor continua să existe și să fie valabile.