Schimbări la Codul Rutier: ce-i așteaptă pe șoferi în 2020
2020 aduce mai multe schimbări în Codul Rutier. Și, dacă ești șofer, ar trebui să le știi ca să n-ai surprize în trafic.
Anul 2020 aduce mai multe modificări ale Codului Rutier de care ar trebui să țină cont toți șoferii. Toate aceste schimbări intră în vigoare pe parcursul anului și au fost votate în Parlament.
Printre schimbări se numără necesitatea ca cei care vor să obțină permis de conducere să aibă cel puțin 10 clase, dar și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des. Ar fi o măsură care ar duce la un mai mare grad de siguranță pe străzi. Mai ales că bilanțul sărbătorilor de iarnă 2019 nu a fost unul fericit.
Schimbările la Codul Rutier care vin în 2020
Una dintre modificările Codului Rutier se referă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Instituția a anunțat că-ți va pune la dispoziție o aplicaţie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu on-line, pe pagina proprie de internet.
Acolo poți verifica situaţia înmatriculării unui vehicul, precum şi motivul suspendării înmatriculării acestuia.
Pe de altă parte, de la 1 iulie 2020 persoanele care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase terminate. Mai mult, persoanele în vârstă care încă mai doresc să conducă pe drumurile publice vor fi obligați să facă mai des controlul medical.
Ce se întâmplă cu amenzile
De la 1 ianuarie, salariul minim va crește din nou, după cum a decis Guvernul Orban. Astfel, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat la 2.230 lei lunar, începand cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 lei în prezent. Asta înseamnă o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019, după cum spunea ministrul Muncii.
Legea spune că punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim. Numai că nici în 2020 nu se va ține cont de acest lucru. așa cum s-a întâmplat și în 2019. Punctul de amendă va fi înghețat în 2020.
În 2017, Guvernul PSD a decis să înghețe punctul de amendă la 145 de lei, chiar dacă salariul minim crescuse la 1.900 de lei atunci. Aceeași decizie a fost luată și pentru anul 2020, iar tradiția e păstrată și de PNL.
Așadar, punctul de amendă rămâne la 145 de lei și e posibil ca anul viitor să aducă și o decuplare a acestui cuantum de salariul minim.