Ce se întâmplă cu amenzile din 2020, conform premierului Ludovic Orban

Ce se întâmplă cu amenzile din 2020, conform premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a venit cu un anunț legat de cuantumul amenzilor din 2020. De la 1 ianuarie, ar putea crește salariul minim, așa că ar trebui să crească și punctul de amendă.

De la 1 ianuarie, salariul minim ar putea crește din nou, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Practic, ar fi a treia majorare în trei ani consecutivi.

„Proiectul de act normativ supus consultării prevede ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 2.230 lei lunar, începand cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 lei în prezent, ceea ce reprezinta o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va crește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei”, arată Ministerul Muncii.

Potrivit legii, punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim. Numai că nici anul viitor nu se va ține cont de acest lucru. așa cum s-a întâmplat și anul acesta.

Punctul de amendă va fi înghețat în 2020

În 2017, Guvernul PSD a decis să înghețe punctul de amendă la 145 de lei, chiar dacă salariul minim crescuse la 1.900 de lei atunci. Aceeași decizie a fost luată și pentru anul acesta, iar tradiția e păstrată și de PNL.

„Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranţă trebuie schimbat acest sistem. Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie şi în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim. Vom aplica şi noi această soluţie, să nu creştem punctul de amendă”
Ludovic Orban, premierul României

Guvernul PNL ar vrea, însă, să schimbe legea, astfel încât valoarea punctului de amendă să nu mai fie legată de cea a salariului minim.

„S-a dovedit clar că această relaţie între punctul de amendă şi salariul minim pe economie nu este soluţia care să se poată aplica, din moment ce an de an s-a îngheţat punctul de amendă, probabil trebuie calculat în alt mod”, a spus Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: