Sănătatea românilor, sabotată de inconștiență sau lipsă de bani: cum stăm față de Europa

Sănătatea românilor, sabotată de inconștiență sau lipsă de bani: cum stăm față de Europa

Sănătatea românilor este într-o stare deplorabilă, iar problema nu ține doar de condițiile din spitale, ci și de lipsa de interes pentru acest subiect a oamenilor din România.

În România, la 1000 de locuitori, se înregistrează doar 38 de investigații CT, RMP și PT, cumulate. În contextul în care media UE este de 204, e clar că rata sporită a mortalității din cauza coronavirus înregistrată pe meleaguri mioritice nu pleacă doar de la spitalele și medicii de la noi, ci de la comorbiditățile și afecțiunile cronice care rămân netratate sau nedepistate.

În Austria, 330 de oameni dintr-o mie ajung la spital pentru investigații precum cele menționate mai sus, CT, RMN, PET. Franța nu este departe cu 324 dintr-o mie. Aceste date sunt desprinse dintr-un raport al Comisiei Europene intitulat Health at a Glance: Europe 2020 (Sănătate, dintr-o privire: Europa 2020). Pentru această analiză au colaborat OECD și Comisia Europeană.

În ceea ce privește utilitatea investigațiilor menționate, lucrurile sunt clare. Tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET) sunt tehnologii imagistice necesare pentru diagnosticul corect și tratamentul eficient, astfel încât orice investiție în asemenea echipamente se reflectă rapid în îmbunătățirea indicatorilor sistemului de sănătate.

Neglijarea lor duce la o speranță de viață redusă, multe zile de spitalizare și rate mici de supraviețuire la diverse boli grave, precum cancer. În același timp, România are cea mai mare pondere a deceselor evitabile printr-un sistem de sănătate funcțional și eficient. Următoarea țară după a noastră este Bulgaria, dar la distanță foarte mare și cu un grad de sărăcie mult mai ridicat.

Ca referință, PIB-ul pe cap de locuitor în Bulgaria este de 8860 de euro, în timp ce România ”se bucură” de 11.500 de euro, conform datelor pe 2019. Chiar și așa, în țara vecină vorbim de 90 de investigații CT, RMN și PET, față de 38 la noi. Cu alte cuvinte, nu banii sunt problema, ci nepăsarea, ignoranța și inconștiența românilor când vine vorba de propria sănătate.

cet-rmn-pet-la-1.000-loc-ue-2018