România pune pe masă 12 milioane de euro: de ce suma e vitală pentru sănătatea cetățenilor

România pune pe masă 12 milioane de euro: de ce suma e vitală pentru sănătatea cetățenilor

România a aprobat o plată de 12 milioane de euro, iar suma e vitală pentru sănătatea cetățenilor.

România pune banii pe masă pentru a se asigura că unul dintre vaccinurile anti-Covid eficiente ajunge și-n țară. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că a aprobat o plată externă în valoare de 12 milioane de euro. Banii merg la Uniunea Europeană, care se ocupă de achiziții.

Anunțul a fost făcut pe Facebook.

“Toți românii trebuie să știe! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!”, arată un mesaj publicat de Florin Cîțu, pe Facebook.

12 milioane de euro pentru vaccinurile din România

De precizat că banii au fost dați pentru ca România să fie asigurată în momentul în care vaccinurile sunt autorizate. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor. Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vaccinul va fi administrat etapizat populației, după cum preciza președintele Klaus Iohannis. Astfel, populația va putea fi vaccinată la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Astfel, UE are șase contracte pentru precomandarea vaccinurilor candidate: cu compania farmaceutică Moderna (160 de milioane de doze), grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

Important de precizat că, dincolo de orice fel de conspirații, vaccinarea nu este obligatorie. Niciun oficial sau autoritate de stat nu a afirmat că vei fi nevoit să te vaccinezi. În schimb, mai mulți șefi de stat au făcut afirmația ca nu va fi obligatoriu să fii supus imunizării. De asemenea, accesarea unui serviciu medical sau a unei asigurări nu a fost condiționată de o eventuală vaccinare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI