S-au ieftinit carburanții în România: cât de mult a scăzut benzina

S-au ieftinit carburanții în România: cât de mult a scăzut benzina

În urmă cu câteva zile, anunțam prăbușirea cu aproximativ 30% a cotațiilor petrolului pe piața internațională. Respectiva situația a ajuns să-și facă simțite efectele și în România.

În mod absolut previzibil, situația de pe piața internațională se resimte și la nivel local. Cele mai importante companii distribuitoare de carburanți au aplicat primul caz de ieftiniri. Este vorba de OMV Petrom, Lukoil și Rompetrol. Acestea au intrat în vigoare din prima parte a zilei de ieri.

OMV Petrom este liderul pieței din România din prisma vânzărilor de combustibil, are o cotă de piață de aproximativ 40%. La pompă, în cazul în care vrei să alimentezi de la OMV, te poți aștepta la o scădere a prețului de aproximativ 10 bani.

Această ieftinire care se va amplifica în următoarele zile este o consecință a valorii petrolului Brent, de referință pe piața europeană și autohtonă. După o scădere de 30% luni, valoarea s-a redresat cu aproximativ 7% marți. Astfel, a ajuns la aproximativ 36,75 dolari pe baril.

Chiar dacă marți Brent-ul s-a apreciat, tendința de ieftinire a carburanților pe piața autohtonă va continua, companiile transmițând cu întârziere evoluția medie a prețurilor internaționale în prețul la pompă, tocmai pentru a evita ca acesta să nu fluctueze masiv.

Cele mai mici prețuri la combustibil le găsești în Moldova. Acolo, prețul benzinei se apropie de 4,8 lei pe litri. Punctual, în Bacău, cele două benzinării Petrom din oraș au comercializat marți benzină cu 4,82 lei/l, cu 10 bani mai puțin decât în ziua precedentă. Ieftiniri s-au văzut și la concurență. Lukoil a coborât prețul până la 4,89 lei/l la cele două stații din municipiu, în timp ce Rompetrol a scăzut pentru prima oară prețul sub cinci lei, până la 4,99 lei.

În cazul stațiilor OMV din Bacău, prețul este cu 9 bani mai puțin, până la 4,9 lei/litri. În București, cel mai mic preț la benzină îl găsești la stația Petrom din zona Șoselei Alexandria. Acolo, benzina costă doar 4,86 lei.