S-a decis: bani în plus de la stat pentru acești români. Decizia care salvează toată situația

S-a decis: bani în plus de la stat pentru acești români. Decizia care salvează toată situația

Unul dintre cele mai afectate sectoare în pandemie este industria HoReCa. Aceștia au cerut ajutor în repetate rânduri Guvernului, iar acum se pare că a venit și soluția salvatoare – se dau bani de la stat.

Guvernul Ludovic Orban a luat o decizie importantă pentru industria HoReCa din România. Hotărârea a fost luată după ce premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii HoReCa, potrivit BZI.ro.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat cu reprezentanţii HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare.

Astfel, Ludovic Orban s-a declarat de acord cu prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare.

Mai mulți bani de la stat pentru HoReCa

Mai mult, Guvernul va discuta în primă lectură, cel târziu săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care prevede acordarea de granturi firmelor din industria ospitalităţii şi agenţiilor de turism pentru compensarea pierderilor înregistrate în contextul pandemiei, conform aceleiași surse.

„În cursul acestei săptămâni sau, cel târziu, săptămâna viitoare, Guvernul va analiza, în primă lectură, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019″, au transmis reprezentanţii Guvernului, pe Facebook.

Cum se va aplica schema ajutorului de stat pentru segmentul HoReCa

Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia.

„Un alt punct al discuţiei s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil. Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa”, a arătat sursa citată.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că aceste consultări cu reprezentanţii HoReCa vor continua.

Citește și: