Românii, mai gameri ca niciodată: cum au ajuns 8 milioane să se joace pe PC, console, telefoane
Se zic multe lucruri despre români, prea puține dintre ele pozitive. Ce nu auzi foarte des este însă că suntem un popor de gameri, de toate vârstele și pe toate platformele.
Nu mai puțin de 7,9 milioane de români dedică timp în mod regulat jocurilor video. O fac pe console, tablete, PC-uri sau smartphone-uri, dar sigur nu sunt puțini. Aceasta este concluzia unui studiu relizat de Asociața Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România. Analiza cu pricina poartă numele cât se poate de sugestiv – ”Utilizatorii de jocuri video din România.”
Pe lângă faptul că suntem gameri, mai mulți dintre noi decât ai crede, studiul atrage atenția și asupra platformelor preferate de români. De unde ne achiziționăm jocurile, unde ne jucăm și de ce, toate acestea beneficiază de răspunsuri într-unul dintre cele mai elaborate eforturi de cercetare pe acest subiect din România.
“Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arătă cât de mulți români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranță, în anii care vor urma va putea fi îmbunătățit cu și mai multe detalii statistice relevante”, a precizat Cătălin Butnariu, președinte RGDA.
Spre deosebire de situația din alte țări, gamerii din România sunt destul de apropiați în ceea ce privește raportul bărbați – 52%, femei – 48%. Au o vârstă între 15 și 64 de ani, iar 39% dintre adulți pasionați de această plăcută activitate au studii superioare. Nu mai puțin de 48% dintre ei sunt căsătoriți sau într-o relație de lungă durată.
Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), urmate de tablete (20%) și console (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceștia.
În mod interesant, deși ai crede că cei mai mulți se joacă pe telefoane, doar 23% dintre români preferă această platformă, în timp ce 42% se orientează către PC sau laptop sau 29% către console. Cât despre achiziția de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).
Dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch, topul preferințelor rămânând similar. 68% din jucătorii de console plătesc lunar 46 de Lei.
Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menționat la o distanță considerabilă de iOS (15%). Suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.
Pentru românii care se joacă pe desktop sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceștia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei. Dacă vrei să înțelegi mai multe despre această pasiune a românilor, poți accesa studiul integral la această adresă.