Românii, mai bogați decât ai crede: cât de bine ne merge față de restul Europei

Românii, mai bogați decât ai crede: cât de bine ne merge față de restul Europei

Raportat la puterea de cumpărare a românilor, salariile din țara noastră au ajuns să nu mai fie cele mai mici din Europa. În plus, nu mai suntem victorioși doar în fața Bulgarilor.

În urmă cu câteva zile, a ajuns online un raport Eurostat – Institutul European de Statistică. Acesta oferă o viziune un pic diferită asupra realității din România, comparativ cu ce ai putea să ai în minte în materie de salarii. Deși situația s-ar putea să mai fi fluctuat între timp, având în vedere că graficele de mai jos se bazează pe informații colectate în octombrie 2018, este improbabil să fie foarte departe de adevăr.

Până să trecem însă la datele efective și la performanța României în topul european, trebuie să ai în vedere un lucru. Acest clasament nu pleacă de la valoarea efectivă pe care o încasează o mare parte din România transformată în euro – salariul minim pe economie. Dacă ar lua ca referință doar această particularitate, singura țară pe care am depăși-o ar fi Bulgaria. În schimb, pleacă de la puterea de cumpărare, valoarea banilor pe care îi încasează românii și utilitatea acelor bani în raport cu prețurile din magazine.

În termeni tehnici, conceptul cu pricina reprezintă un standard internațional intitulat PPS, o abreviere a formulării din engleză – purchasing power standard. În practică, este o unitate echivalentă pentru descrierea puterii de cumpărare în echivalent euro ajustat cu nivelul prețurilor dintr-o anumită economie națională, pentru a asigura comparabilitate sumelor primite de angajați.

Ponderea-angajatilor-cu-salarii-reduse-in-statele-UE-din-total-2018Folosind acești parametri, România figurează în topul Eurostat pe poziția a șasea când vine vorba de salariul minim real, transpus în putere de cumpărare și pe poziția a șaptea când discutăm de procentul din populație care este nevoit să trăiască din acel salariu.

În final, pe metodologia descrisă mai sus, dacă iei în calcul nivelul brut al plății pe oră ajustat cu prețurile, folosind un nivel al venitului orar median (cel mai des întâlnit) de 6,9 PPS/oră, analiza Eurostat ne plasează peste Ungaria (6,8 PPS/h), Lituania (6,5 PPS/h), Letonia (6,4 PPS/h), Portugalia (6 PPS/h) și Bulgaria (4,6 PPS/h). De reținut, însă, deși impozitul pe venit este foarte redus în cazul nostru, contribuțiile sociale sunt mai ridicate, după mutarea lor la salariat, conform cursdeguvernare.ro.

Dacă ești curios doar în ceea ce privește prețurile din țara noastră, acestea se situează la aproximativ 54,9% din media europeană. În situația în care îți place să privești lumea în euro, suntem pe locul doi în topul celor mai mici salarii orare cu 3,7 €/h, deasupra Bulgariei (2,4 €/h) dar sub Ungaria, Lituania (fiecare cu 4,4 €/h), Letonia (4,9 €/h), Polonia (5 €/h), Croația și Portugalia (5,4 €/h). Cele mai mari salarii orare sunt consemnate în Danemarca (27,2 €/h), la mare distanță de Luxemburg (19,6 €/h), Suedia (18,2 €/h), Belgia, Irlanda (cu câte 18 €/h), Finlanda (17,5 €/h) și Germania (17,2 €/h).

Valoarea-mediana-a-castigului-salarial-orar-in-statele-UE-galben-in-EUR-si-albastru-in-PPS-2018

Citește și: