”România este în pericol sanitar”: cât ne va costa inconștiența românilor și de ce nu se poate altfel
Mai mulți parlamentari, în frunte cu PSD, sunt de părere că starea de alertă trebuie încheiată rapid, iar activitățile economice ar trebui reluate în proporție de 100%. Ministrul Sănătății nu știe cum să-și mai manifeste disperarea din cauza asta.
În ultimele zile, s-au vehiculat în spațiul public mai multe variante legate de reluarea activităților comerciale în diferite zone ale României. Printre ele se numără și menținerea stării de alertă în anumite regiuni ale țării, în timp ce altele vor reveni la normalitate. Ministrul Sănătății este convins că un astfel de scenariu nu stă în picioare din cauza unui motiv cât se poate de simplu, ”există focare de coronavirus peste tot.”
În opinia ministrului, prelungirea stării de alertă în Parlament este fundamentală, dacă avem vreo speranță că lucrurile vor reveni la normal începând cu luna august, în România. Starea de alertă oferă cadrul legal pentru intervenții din partea statului. Din păcate, sunt șanse mari ca această să se încheie pe 15 iunie din cauza lipsei de suport din partea partidelor de opoziție.
”Nu mai putem restricționa absolut nimic”, a insistat Nelu Tătaru într-o intervenție la Digi 24, întrebat ce se întâmplă dacă nu se prelungește starea de alertă. Obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise va fi ștearsă cu buretele, pentru că nu există un cadru legislativ care să permite impunerea unor astfel de restricții, dincolo de starea de alertă sau starea de urgență.
La ora actuală, Guvernul speră la prelungirea stării de alertă în România, după data de 15 iuni, dar acest lucru este improbabil, fără suportul PSD. Pentru remedierea acestei situații, Nelu Tătaru a insistat pe întâlnirea avută de secretarul de stat Raed Arafat cu Marcel Ciolacu, în încercarea de a convinge PSD să voteze în Parlament pentru prelungirea stării de alertă. Din păcate, nu s-a ajuns la nicio concluzie și discuțiile continuă.
„Dincolo de disputa politică, este o stare de alertă. Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, care a invocat cele aproape 200 de cazuri de noi îmbolnăviri zilnic şi o medie de 150 de persoane internate la terapie intensivă, aspecte de care, în opinia sa, ar trebui să se ţină cont.