09 mai 2020 | 13:54

Țara în care te simți ca într-un film SF: roboții „patrulează” în parcuri ca să-i supravegheze pe oameni

ACTUALITATE
Țara în care te simți ca într-un film SF: roboții

Avem roboți în spitale, iar de acum au ajuns și în parcuri. Dacă ești curios la ce sunt utili, ei bine, odată ce afli o să vrei așa ceva și în România.

Până acum probabil ești familiarizat cu roboții Boston Dynamics. Compania, o vreme deținută de Google, a experimentat atât cu proiecte umanoide, cât și cu cele patrupede. De data asta e însă vorba de modelul Spot, un câine robot. Și, recent, autoritățile din Singapore au dat drumul „câinilor” pe străzi și, mai ales, în parcuri.

Scopul proiectului e să informeze persoanele că trebuie să păstreze distanța și să se protejeze cât încă e pericol de contractare a virusului. Robotul Spot folosit în Singapore face parte dintr-un program pilot desfășurat în parcul Bishan-Ang Mo Kio. Deocamdată, doar transmite un mesaj prin difuzoarele cu care este echipat. Pe termen lung, e posibil să capete și alte aptitudini.

Spot e unul dintre modelele Boston Dynamics dotat cu camere video, așa că poate și supraveghea. Deocamdată, autoritățile au transmis că informațiile sunt anonimizate, iar cetățenii nu pot fi identificați pe baza lor. Odată ce se încheie faza pilot, dacă are succes, mai mulți roboți vor fi trimiși pentru a patrula în spațiile publice din Singapore.

După cum vezi din videoul de mai jos, un alt tip de robot autonom e folosit pentru informare.

Roboții, folosiți și ca ajutoare pentru medici

Thailanda a găsit o soluție eficientă pentru a le face munca mai ușoară, dar și pentru a limita cantitatea de timp în care medicii trebuie să aibă contact cu pacienții. Spitalele din țară au modificat roboți și i-au făcut să poată monitoriza pacienții și elimina astfel o parte din povara profesioniștilor din domeniul sănătății.

Aceștia sunt dotați cu tehnologie 4G și au fost numiți „roboții ninja”, datorită culorii lor negre. Robotii circulă pe roți și pot duce la bun sfârșit o serie de sarcini. Pot prelua temperatura pacienților și pot gestiona alte interacțiuni, reducând riscul expunerii lucrătorilor medicali. Astfel, aceștia nu trebuie să fie prezenți în saloane. Partea și mai bună e că roboții au și un ecran, ceea ce le permite medicilor să comunice direct cu pacienții.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele