10 dec. 2020 | 15:57

Revoluția în încălzirea locuințelor în România. Sistemul ieftin care bate centralele termice, inventat în Nordul Moldovei

CHESTII
Revoluția în încălzirea locuințelor în România. Sistemul ieftin care bate centralele termice, inventat în Nordul Moldovei

Autorităţile locale dintr-o comună din Botoșani, aflată la graniţa cu Ucraina, au investit într-un sistem revoluţionar de încălzire a şcolilor, pe care îl folosesc îndeosebi ţările nordice, cu pompe de căldură care utilizează energia termică a pământului, a apei şi a aerului.

Deşi aparent izolată, aflată la peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Pomârla se dezvoltă la un ritm mai acut chiar decât restul țării.

Încălzirea comunei se face printr-un sistem special

Autoritățile locale au investit în reabilitarea integrală a şcolilor şi grădiniţelor şi dotarea lor cu aparatură modernă, dar și într-un sistem de încălzire revoluţionar, scrie Adevarul.ro.

Inspirația vine de la ţările nordice, dar şi de la statele civilizate din vestul Europei.

Vorbim astfel de un sistem care folosește pompe de căldură care “extrag” energia termică a pământului şi a apelor subterane, transformând-o în agent termic, ecologic şi extrem de ieftin.

Acest sistem de încălzire este utilizat în toate școlile și grădinițele din Pomârla încă de săptămâna trecută, pe baza unui proiect accesat de la începutul anului.

Edilul comunei menționează că a avut această idee încă de acum două decenii, când nici nu era primar al comunei, după ce a văzut acest sistem în ţările civilizate.

“Atunci mi se părea de domeniul incredibilului”, declară primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru.

Primarul povestește că acum două decenii, în comună nu se putea vorbi nici măcar de centrale termice pe gaz, așa că viziunea sa era destul de curajoasă.

După două decenii, ideea s-a transformat în realitate

Cu toate acestea, a păstrat pasiunea pentru această soluție, iar odată ajuns în administrația locală, a studiat sistemul și s-a zbătut să facă rost de finanțare pentru implementare.

“Am adus echipamente suedeze pentru fiecare şcoală şi grădiniţă”, arată Chelaru.

Pentru realizarea instalaţiilor, Primăria Pomârla a accesat un proiect prin PNDL și a primit 10 milioane de lei noi, atunci când încă nimeni nu se gândea că şcolile vor fi închise din cauza pandemiei.

În mod practic, au fost montate echipamente suedeze la fiecare unitate de învăţământ. Acestea constau în foraje, pompe, soft-uri şi instalaţii care preiau energia termică a solului sau a apei şi o amplifică, transformând-o în agent termic cu un minimum de consum electric.

“Noi avem instalaţii pe principiul apă-apă şi sol-apă. Practic, extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane unde apa are 10-11 grade. În comună, avem la 15 metri în sol apă în exces şi o folosim astfel”.

Apa sau căldura solului trec prin schimbătorul de căldură şi cu ajutorul unor instalaţii cu glicol, oferă căldură ieftină şi ecologică.

Acest echipament nu emite noxe, nu are nevoie de niciun fel de autorizare, niciun fel de mentenanţă, în afară de o verificare la doi ani a glicolului care circulă prin instalaţie.

“Dintr-un kilowat electric obţinem 5-6 kw termici. O clădire de 260 de metri pătraţi necesită o investiţie de 20.000 de euro”, spune primarul din Pomârla.

Încă o investiție, de data aceasta, mult mai ambițioasă, urmează să fie făcută la liceul din Pomârla, unde vor fi montate două pompe de 60 de kw cu peste 20 de foraje.