„Rețeta” ventilatorului portabil care salvează vieți e acum disponibilă gratuit oricui vrea să-l facă
Noul virus cauzează probleme respiratorii celor cărora îl contractează, așa că mulți dintre pacienții infectați au nevoie de un ventilator pentru a primi oxigenul de care au nevoie.
Unul dintre cele mai performante ventilatoare de acest gen este produs de compania Medtronic. Este vorba despre ventilatorul cunoscut sub numele de Puritan Bennett (PB) 560. Acesta are o serie de avantaje în fața altor modele. Cel mai important avantaj este faptul că ventilatorul este unul portabil. Design-ul său este unul compact, cu o greutate foarte mică, ceea ce înseamnă că poate fi transportat cu ușurință și instalat în medii variate.
Acum, compania face publice toate informațiile necesare pentru fabricarea unui asemenea ventilator atât de necesar în această perioadă. Astfel, oricine va putea avea acces la specificațiile de design ale produsului, manuale de producție și documente de design. În viitor, compania va pune la dispoziție și codul software pentru ventilatorul său portabil PB 560.
„Rețeta” Medtronic va putea fi folosită de oricine, pentru crearea unui nou ventilator
În plină criză, echipamentul medical nu este suficient pentru toată lumea. Vorbim despre produse precum măști sau halate de protecție, până la aceste ventilatoare de care pacienții care suferă de COVID-19 (și nu numai) au nevoie pentru a supreviețui.
Pentru că cererea este extrem de mare, oferta nu poate fi pe măsură. Asta înseamnă că ar fi nevoie de mai multe companii care să producă materialele necesare. Astfel, informațiile oferite de Medtronic permit și altor producători să înceapă producția de astfel de ventilatoare eficiente.
Medtronic spune că designul este potrivit pentru „inventatori, startup-uri și instituții academice” care doresc să-și dezvolte producția și să creeze propriile modele adaptate.
E important de notat și că Medtronic nu face proiectul său unul de tip open-source. Este vorba, de fapt, despre o licențiere permisivă temporară. Contextul este, evident, pandemia cu care ne confruntăm în prezent. Potrivit companiei, licențierea va înceta fie atunci când Organizația Mondială a Sănătății va anunța că nu mai există o criză, fie în octombrie 2024.