Relansarea economică a Europei, confirmată: de câți bani este vorba la mijloc
Foarte multe domenii de activitate au fost băgate în pământ în ultimele luni în Europa și în întreaga lume. Se pare însă că un plan pentru relansarea economică la nivelul Uniunii Europene începe să se formeze.
Nu mai puțin de 500 de miliarde de euro au fost propuse pe parcursul zilei de luni de către Emmanuel Macron și Angela Merkel pentru a realiza un plan de relansare economică pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. Astfel de investiții fabuloase, la prima vedere, sunt absolut necesare în contextul în care întregul continent se află între recesiune de proporții istorice.
„Pentru a susține o recuperare durabilă care să restabilească și să consolideze creșterea în UE, Franța și Germania susțin crearea unui Fond de relansare ambițios, temporar și țintit”, în valoare de 500 de miliarde de euro, în cadrul viitorului buget european, se arată într-o declarație comună a celor doi, citată de AFP.
Este important de reținut că banii cu pricina nu vor veni integral de la Germania și Franța, deși sunt considerați cei mai importanți jucători financiari din UE. În schimb, autoritățile de la Paris și Berlin au venit cu propunerea ca membrii Comisiei Europene să finanțeze acest sprijin financiar prin împrumuturi de pe piețe internet, ”în numele UE”. Pasul următor implică transferarea banilor în formă de ”cheltuieli bugetare” către țările membre ale Uniunii Europene. În ultima fază a distribuției fondurilor, banii vor ajunge la ”sectoarele și regiunile cele mai afectate” de perioada izolării.
Partea cea mai îmbucurătoare a întregului proiect constă în faptul că banii nu vor trebui returnați. Conform lui Macron, întregul plan are un element de solidaritate, iar asta se traduce printr-un ajutor necondiționat. La rândul ei, Merkel a confirmat că întregul scop al finanțării de 500 de miliarde de euro este ca Europa să iasă din această perioadă mai puternică și solidară.
În mod previzibil, propunerea a fost salutată de președintele Comisiei Europene. „Această propunere este în sensul celei pregătite de Comisia Europeană care va ține cont, în aceeași măsură, de punctele de vedere ale statelor membre și ale Parlamentului European”, a precizat Ursula von der Lyen. Planul franco-german „confirmă amploarea provocării economice cu care Europa se confruntă și pune pune accent pe necesitatea găsirii unei soluții care menține bugetul european în centrul priorităților sale”, a concluzionat ea.