06 mai 2020 | 13:10

Lovitură pentru companiile aeriene: ce a decis Comisia Europeană în cazul călătoriilor anulate

ACTUALITATE
Lovitură pentru companiile aeriene: ce a decis Comisia Europeană în cazul călătoriilor anulate

Companiile aeriene au primit o lovitură din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar a luat în discuție și a venit cu o decizie legată de călătoriile anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

De la începutul pandemiei de coronavirus, traficul aerian s-a redus drastic, iar aeroporturile sunt aproape goale. Toate țările europene afectate de criză au luat măsuri drastice pentru a limita răspândirea coronavirusului și printre acestea se numără anularea curselor spre și dinspre aceste regiuni cu număr mare cazuri de infectare.

Pe lista României, spre exemplu, s-au aflat și încă se mai află până spre 15 mai țări precum Italia, Spania, Franța, Germania, Belgia, Austria și Marea Britanie. Numai că există și persoane care apucaseră deja să-și planifice călătorii și cumpăraseră bilete. În acest context, situația a devenit complicată și oamenii și-au cerut bani înapoi.

Numai că procedurile au fost tărăgănate, iar companiile aeriene s-au oferit, între altele, să ofere vouchere sau reprogramarea acestor călătorii. Mulți pasageri n-au fost de acord și de aici s-au născut niște dispute. Comisia Europeană a intervenit și a dat câștig de cauză pasagerilor.

Ceea ce poate fi interpretată drept o lovitură pentru companiile aeriene – și așa afectate de pandemie.

Companiile aeriene, lovite de decizia Comisiei Europene

Germania propusese, în ideea de a proteja acest domeniu, ca operatorii din turism să emită vouchere în loc să returneze banii pentru călătoriile anulate și pachetele de vacanță. Numai că cei de la Comisia Europeană s-au opus și au declarat că, deși sectorul are nevoie de sprijin, și consumatorul trebuie să fie protejat.

Așa că atât companiile aeriene, dar și operatorii care au vândut pachete de vacanță sunt obligați să returneze banii dacă acest lucru li se cere. Pot reprograma cursa aeriană sau vacanța doar dacă există dorință în această direcție din partea consumatorului.

Cu alte cuvinte, dacă ți-ai cumpărat deja o vacanță și nu vrei să o reprogramezi, îți poți lua banii înapoi integral. E valabil și pentru biletele de avion deja cumpărate. Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, le-a spus oficialilor de la Berlin că este conștient că sectorul turismului are nevoie de sprijin, .

„Dar, de asemenea, trebuie să protejăm consumatorii, în special de când criza i-a afectat pe mulți consumatori. De asemenea, cred că este important ca sectorul călătoriilor și turismul să-și clădească redresarea pe bază de încredere”, a declarat oficialul CE.

Conform reglementărilor UE, operatorii din turism trebuie să returneze prompt biletele pentru pachetele de vacanță și zborurile anulate. Germania vrea ca sectorul turismului să emită vouchere în schimbul returnării banilor pentru călătoriile anulate.