19 ian. 2020 | 13:04

De ce vesta de plumb folosită la radiografii ar putea fi inutilă pentru tine

ACTUALITATE
De ce vesta de plumb folosită la radiografii ar putea fi inutilă pentru tine
Bokskapet / Pixabay

Când vine vorba de radiații, oamenii sunt extrem de paranoici, însă un anumit instrument de protecție nu ar funcționa tocmai cum te-ai aștepta.

Radiațiile sunt o teamă universală în rândul oamenilor, fie acelea din timpul vizitelor la medic, sau cele mult mai puțin logice, care provin din rețelele 5G.

Acoperirea organelor reproductive în timpul radiografiilor este o practică recomandată încă din 1950. Pe atunci, studiile arătau că radiațiile ar putea distruge ADN-ul uman și conduce la aducerea la viață a unor copii cu defecte din naștere. De-a lungul timpului, s-au folosit acele șorțuri de plumb.

Tot mai mulți radiologi și medici ajung la concluzia că, de fapt, acele șorțuri de plumb aplicate pe pacienți pentru a-i proteja de radiații cauzează, de fapt, mai mult rău decât bine. Aceștia spun că, de multe ori, acestea îi încurcă în determinarea unui diagnostic corect. În plus, câteodată, instrumentul care ar trebui să-l protejeze pe pacient îl expune, de fapt, și mai mult la radiații. Șorțurile pot face aparatul care realizează radiografia să mărească intensitatea radiațiilor pentru a putea „vedea prin” stratul de plumb.

De ce n-ai avea nevoie de un șorț de plumb să te protejeze de radiații

Totuși, de multe ori, acestea ajung să blocheze vederea specialiștilor. De exemplu, le mai dificil să identifice un obiect înghițit de o persoană.

În ultimul deceniu, profesioniștii în radiologie au început să reevalueze practica, luând în considerare schimbările în tehnologie, dar o mai bună înțelegere a efectelor radiațiilor. Acum, cantitatea de radiații necesară este o douăzecime din cea de care era nevoie în 1950. De asemenea, cercetătorii susțin că n-au găsit dovezi clare care să arate că ovarele sau testiculele oamenilor ar fi fost acetate de expunerea la radiații, după ce au studiat decenii întregi de date.

Tot mai mulți profesioniști din SUA recomandă renunțarea la sorțurile de plumb în realizarea radiografiilor.